Onderzoek RTL Nieuws

4 op 10 vieze restaurants hebben Aziatische keuken

09 april 2019 17:30 Aangepast: 10 april 2019 06:33
Restaurant, ter illustratie Beeld © ANP

Op de lijst met horeca die onder verscherpt toezicht stonden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) staan vooral veel restaurants met een Aziatische keuken. Bij 4 op de 10 horecazaken kun je terecht voor babi pangang, sushi of wokgerechten. Vaker dan bij andere restaurants is er bij de onderzochte Aziatische restaurants sprake van bedorven voedsel.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws dat de inspectierapporten van 447 onder verscherpt toezicht staande horecazaken bekeek. 177 (40 procent) van die restaurants serveren voornamelijk gerechten uit de Aziatische keuken.

Miniatuurvoorbeeld
Vieze restaurants

Van kakkerlakken in de oven tot beschimmelde spareribs: meer horeca onder verscherpt toezicht

Vaak in de problemen

In de lijst met restaurants die in 2017 onder verscherpt toezicht stonden, zijn daarnaast ook relatief veel grillrooms en Italiaanse restaurants (beide 10 procent) te vinden. De reguliere/internationale keuken staat in 81 gevallen onder verscherpt toezicht. Denk daarbij aan zaken waar je een terecht kunt voor een soepje, salade, burger, kabeljauw of tournedos.

Aziatische keukens komen met afstand het vaakst in de problemen door gebrekkige voedselveiligheid en hygiëne. De meeste horecazaken in Nederland met een Aziatische keuken zijn Chinees-Indische specialiteitenrestaurants. Daarnaast gaat het bijvoorbeeld ook om Indiase zaken, sushi- en wokrestaurants.

Restaurants onder verscherpt toezicht

'Te weinig kennis'

"Het verbaast me niet", stelt microbioloog Rijkelt Beumer als hij de resultaten van het onderzoek van RTL Nieuws bekijkt. Volgens hem ligt het vooral aan 'onkunde'. "Het personeel in Aziatische restaurants heeft vaak te weinig kennis om echt hygiënisch te werken. Ze horen dat hier te leren. Maar ze gaan er niet voor naar school of naar cursus. Dus er gaat van alles fout."

Veel vaker dan andere horecazaken werden Aziatische restaurants op de vingers getikt vanwege bedorven voedsel. De NVWA neemt geregeld monsters van bijvoorbeeld rijst of bami om die vervolgens te laten onderzoeken in het laboratorium. Beumer: "Als je iets gekookt hebt moet het eigenlijk snel, binnen vijf uur, beneden de zeven graden zijn. Dat doe je om ervoor te zorgen dat bacteriën niet uit kunnen groeien zodat voedsel niet bedorven raakt of ziekteverwekkers uit kunnen groeien. Daar gaat het vaak mis."

Met als gevolg dat mensen ziek kunnen worden van het eten. "Als mensen bij de Chinees ’s avonds de maaltijd gaan halen waarvan de rijst langzaam afgekoeld is, dan wordt-ie bij de Chinees nog even gewokt. Dan is de toxine al gevormd. Dus dat maak je ook niet kapot door het nog een keer te koken. En dan binnen een halfuur is het vaak heftig overgeven. Dan weet iedereen nog: dat was de Chinees."

Aziatische restaurants: 'Het gaat juist beter' 

Volgens de Vereniging van Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers, de VCHO, gaat het de laatste jaren juist beter met de hygiëne en voedselveiligheid in de Aziatische restaurants.

"Elke branche heeft wel rotte appels", stelt directeur Liping Lin van de VCHO. "Ons beeld is dat de afgelopen jaren de keukenhygiëne juist is verbeterd, in het algemeen. Kijk je naar de all-you-can-eat-restaurantconcepten dan is de keuken helemaal open. Dus je kunt het zien. Je ziet wat je krijgt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore