Ga naar de inhoud
Exclusief

Van kakkerlakken in de oven tot beschimmelde spareribs: meer horeca onder verscherpt toezicht

Deze afbeelding is niet gemaakt door inspecteurs bij een restaurant dat onder verscherpt toezicht stond en dient uitsluitend ter illustratie. Beeld © iStock

Steeds meer restaurants staan onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), omdat zij regels voor hygiëne en voedselveiligheid aan hun laars lappen. In 2017 stonden 456 horecazaken te boek als notoir overtreder. Ruim 120 meer dan drie jaar daarvoor.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De onderzoeksredactie bekeek de inspectierapporten van zo'n 450 horecazaken die in 2017 onder verscherpt toezicht stonden van de NVWA. Die zaken kregen in twee jaar tijd minimaal drie boetes of werden door de toezichthouder acuut gesloten vanwege ernstig risico voor de volksgezondheid.

Horecabedrijven onder verscherpt toezicht

Bij
Zoek het op
Bij deze restaurants in jouw buurt was iets mis

'Strenger toezicht' 

Volgens woordvoerder Benno Bruggink heeft de NVWA nu beter dan voorheen in beeld waar de foute restaurants zitten. "Wij hebben de afgelopen jaren onze werkwijze zo veranderd dat wij nu veel beter zicht hebben op wat de slechte restaurants zijn en wat de goede. Waardoor we dus niet meer bij de goede restaurants langs hoeven en dus veel meer constateren bij de slechte."

Bovendien is de toezichthouder strenger geworden, stelt Bruggink. "We zijn niet meer zo soepel. We grijpen in als het nodig is en we plaatsen bedrijven onder verscherpt toezicht."

Passage uit een inspectierapport:

'Er werden in een printer op een werkbank in de keuken, alwaar op het moment van de inspectie levensmiddelen bereid werden, een tiental levende kakkerlakken aangetroffen.'

Schimmel, muizenurine en bedorven voedsel

Bij bijna de helft van de horecazaken werd ongedierte aangetroffen. Vooral muizen en hun uitwerpselen blijken een plaag voor de keukens die onder verscherpt toezicht stonden. Maar ook levende kakkerlakken werden op allerlei plekken gevonden. Bijvoorbeeld in een pizzaoven en bonnenprinters.

Zeker 4 op de 10 onderzochte restaurants kregen ook boetes vanwege de voedselveiligheid. De NVWA neemt bij bedrijven geregeld monsters van producten om die te laten onderzoeken in het laboratorium. Bij te hoge aantallen schadelijke bacteriën volgt een boete. Ook moeten producten op de juiste temperatuur bewaard worden om bederven tegen te gaan. Ook dat gaat niet altijd goed.

Bij vrijwel alle restaurants was sprake van een slechte hygiëne. Bijvoorbeeld omdat de inspecteurs vuil of schimmel aantroffen in de keuken of de ijsblokjesmachine.

Muizenurine
Bloemlezing
Muizenurine en maden bij de barbecue: dit zagen inspecteurs bij vieze restaurants

168 restaurants gesloten

Van de 447 onderzochte horecazaken zijn maar liefst 168 tijdelijk door de NVWA gesloten. Dat gebeurt als bedrijven ondanks de drie eerdere boetes toch minstens twee keer opnieuw in de fout gaan. Inspecteurs sluiten dan de zaak. Die mag pas weer open als alles schoon, hygiënisch en netjes is.

De zwaarste maatregel die de NVWA kan opleggen, is een spoedsluiting. Daarbij wordt niet gekeken of bedrijven al eerder in de fout zijn gegaan. De situatie in een horecazaak moet dan een ernstig risico voor de volksgezondheid met zich meebrengen. 27 van de onderzochte restaurants kregen te maken met zo’n spoedsluiting.

Passage uit een inspectierapport:

'De ruimte bij de binnenplaats - waar een barbecue staat en varkensvlees geroosterd werd, en waar rijst, reuzel, eieren en uien opgeslagen staan - was ernstig verontreinigd met maden, larven en cocons. Zowel levende als dode exemplaren.'

Geheim

De nu openbaar gemaakte inspectierapporten gaan over zaken die in het jaar 2017 onder verscherpt toezicht stonden van de NVWA. RTL Nieuws vroeg deze rapporten in januari 2018 op via de Wet Openbaarheid van Bestuur.

De openbaarmaking heeft dus meer dan een jaar op zich laten wachten. Bovendien is nog niet alles openbaar. Negen horecabedrijven proberen via de rechter openbaarmaking van de rapporten van hun zaak tegen te houden. Daarnaast besloot de NVWA geen foto’s openbaar te maken, terwijl daar wel om is gevraagd.

Zo onderzocht RTL Nieuws de restaurants

03:33
Waarom
Achter de schermen
Waarom publiceert RTL Nieuws inspectierapporten van restaurants uit 2017?