'Misleiding'

Groenteburger? Sojaschnitzel? Die namen zijn straks misschien verboden

02 april 2019 16:58 Aangepast: 02 april 2019 21:43

De landbouwcommissie van het Europees Parlement wil dat benamingen als groenteburger of sojaschnitzel verboden worden in de EU . Zulke verwijzingen naar dierlijke producten zouden misleidend zijn voor consumenten.

Een bizar plan, zo stelt ProVeg, een organisatie die een plantaardige toekomst nastreeft. "ProVeg is verbijsterd door deze hernieuwde poging van de vleeslobby om de plantaardige sector de mond te snoeren."

'Verwijzing naar vlees is belangrijk'

Volgens de organisatie is er geen enkel bewijs dat consumenten door vegetarische producten worden misleid. "De verwijzing naar vlees is belangrijk voor consumenten om te weten welke smaak zij van een product kunnen verwachten", zegt directeur Veerle Vrindts.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

McDonald's komt met vegan nuggets van aardappel en kikkererwten

Ook de Partij voor de Dieren is kritisch. Europarlementariër Anja Hazekamp van de partij spreekt van 'een kortzichtige poging van de vee-industrie om de opmars van plantaardige en duurzame producten te stoppen'.

Verkiezingen

Voor een eventueel verbod is nog een lange weg te gaan. Niet alleen het voltallige parlement zou er na de verkiezingen in mei mee moeten instemmen, maar ook de lidstaten en de Europese Commissie.

In dit biefstukje zit geen vlees:

Een Nederlandse fabrikant gaat als eerste ter wereld een biefstuk op de markt brengen, waar geen koe aan te pas is gekomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`