Stenigen en amputatie

Nederland zeer bezorgd over extreme straffen in Brunei

02 april 2019 16:29 Aangepast: 02 april 2019 16:29
Hassanal Bolkiah (tweede van rechts) tijdens een top in Zuid-Korea. Beeld © EPA

Steniging als je seks hebt met iemand van hetzelfde geslacht, amputatie van je hand of voet als je iets steelt en een gevangenisstraf als je een buitenechtelijk kind krijgt. Het zijn zomaar wat straffen die het land Brunei morgen wil invoeren. Er wordt internationaal vol afschuw gereageerd, en ook Nederland is bezorgd.

Onmenselijke straffen zijn het, laat minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken weten. De invoering van de straffen van de shariawetgeving zijn volgens hem een ernstige schending van de internationale mensenrechten. 

'Wreed en inhumaan'

Blok roept Brunei op de straffen niet in te voeren. De minister sluit zich aan bij de oproep van de Verenigde Naties (VN). De VN-mensenrechtenchef tikte het Aziatische land al op de vingers voor de 'wrede en inhumane' wetgeving.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ben je homo en heb je seks in Brunei? Dan word je gestenigd

Duitsland riep de ambassadeur van Brunei ook op het matje, en acteur George Clooney roept uit protest op tot een boycot van de luxehotels van de heerser van Brunei in bijvoorbeeld Londen en Los Angeles. 

Wet om 'te onderwijzen en te respecteren'

Toch lijkt het er niet op dat Brunei zich daar iets van aan zal trekken. Het land liet in een persbericht weten de wet in te voeren om 'daden te voorkomen die in strijd zijn met de islamitische leer'. Ook is het doel van de wet om mensen 'te onderwijzen, te respecteren en te beschermen'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore