Megaproces

'Laatste woord van Holleeder gaat uitspraak niet beïnvloeden'

02 april 2019 15:01 Aangepast: 02 april 2019 15:42
Willem Holleeder Beeld © ANP Foto

Willem Holleeder kwam goed en duidelijk over in zijn laatste woord op de voorlopig laatste dag van het megaproces, maar zijn woorden gaan de uitspraak niet beïnvloeden. Dat zegt verslaggever Rik Konijnenbelt, die de zaak bijwoonde.

"Hij wist heel duidelijk wat hij ging vertellen en had zijn verhaal niet op schrift", zegt Konijnenbelt. "Puntsgewijs ging hij de liquidaties af en vertelde hij dat-ie het niet gedaan had. Hij had het systematisch goed opgebouwd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Holleeder in laatste woord rechtszaak: 'Astrid heeft alles bij elkaar gelogen'

Tijdens het laatste woord krijgen verdachten de mogelijkheid te zeggen wat ze nog kwijt willen. Het is een recht van de verdachte en rechters mogen het niet afkappen. Vooral zijn zus Astrid moest het in het laatste woord ontgelden.

Volgens de crimineel liegt zijn zus alles bij elkaar. "Ze heeft de verklaringen in elkaar gezet. Ze heeft gelogen, voor haar eigen portemonnee. Ze is wappie. Ik ben geen psycholoog, maar ze heeft een spin in haar hoofd. Dat heeft ze haar hele leven al gehad."

Geluidsfragment: hoe Holleeder zijn zus neerzet als 'wappie':

In het laatste woord haalt Holleeder vooral uit naar zijn zus Astrid.

Lijn der verwachting

"Wat hij vertelde, lag in de lijn der verwachting", zegt Konijnenbelt. "Tijdens het hele proces heeft hij Astrid zwart gemaakt. In die zin is hij heel consequent."

Begin vorige maand werd levenslang geëist tegen Holleeder. 4 juli volgt de uitspraak. Volgens Konijnenbelt gaan de woorden van Holleeder de uitspraak niet beïnvloeden. "Holleeder mocht nog even kwijt wat hij wilde, dat heeft hij prima gedaan, maar juridisch gezien is het niet belangrijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Peter R. de Vries: 'Laatste woord Holleeder heel voorspelbaar'

Dik dossier

De rechters baseren hun oordeel op het dikke dossier dat er al ligt.  "Ze kijken naar hoe het OM het heeft geïnterpreteerd en hoe de verdediging. Vervolgens kijken ze wie de sterkste onderbouwing heeft."

Volgens Konijnenbelt zat Holleeder er tamelijk rustig bij. "Hij zat af en toe te wippen op een stoel en toen hij over zijn zussen sprak, kreeg hij toch wel een beetje een brok in zijn keel. Holleeder leek licht geëmotioneerd. Maar hij is natuurlijk al vaker veroordeeld, dus heeft zo'n laatste woord ook al vaker gedaan. Dat zie je."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore