Gevoelige informatie

Medische gegevens duizenden Nederlanders verplaatst naar Google: 'Riskant'

30 maart 2019 06:34 Aangepast: 30 maart 2019 12:13
Beeld © AFP

Patiëntgegevens van honderdduizenden Nederlanders zijn in stilte verplaatst naar de cloud van Google. Ziekenhuizen zijn op de hoogte, maar patiënten weten van niks. Privacydeskundigen en politici vrezen voor de veiligheid van deze uiterst gevoelige medische data.

Dat stelt het AD op basis van een eigen onderzoek. De behandelgegevens van honderdduizenden Nederlanders met kanker, diabetes, parkinson en andere veelvoorkomende aandoeningen belanden tegenwoordig in de Google Cloud. De patiënten zelf weten daar niets van. Met toestemming van ziekenhuizen slaat het commerciële bedrijf Medical Research Data Management (MRDM) deze data nu op bij de Amerikaanse techgigant.

Kritiek

Hoewel de patiëntdata versleuteld worden doorgestuurd naar Google, zijn privacyexperts en politici kritisch. Ze vrezen dat de medische gegevens relatief eenvoudig zijn te ontsleutelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Cybercriminelen verkopen wachtwoorden van honderden Nederlandse bedrijven

"Voor een gigant als Google, die al zo veel andere data van mensen bezit, is het technisch een fluitje van een cent om deze gepseudonimiseerde data toch naar een persoon te herleiden", zegt Guido van 't Noordende, deskundige op het gebied van het elektronisch patiëntendossier, in het AD. Belangenclub Privacy First noemt de verhuizing 'onverstandig en riskant'. Ook Tweede Kamerleden zijn bezorgd over deze ontwikkeling.

MRDM beweert niks fout te doen. Er zou juist voor Google gekozen zijn vanwege het hoge beveiligingsniveau. "De data zijn heel goed beschermd. Google kan niet bij de informatie, omdat zij de sleutel niet hebben. Alleen een klein aantal medewerkers heeft rechten om de data in te kunnen zijn, bijvoorbeeld als er onderhoud moet wordne gepleegd. Je kunt als patiënt niet bij ons vragen wat er bekend is, dat moet via het ziekenhuis", zegt directeur Paul Crouwels. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van