Ga naar de inhoud
Snoeihard rapport

Familie Anne Faber over rapport Michael P.: onthutsend, pijnlijk, schokkend

Anne Faber. Beeld © EIGEN FOTO

De familie van Anne Faber heeft geschokt gereageerd op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de behandeling van Michael P., de man die Anne vermoordde. "Onthutsend is het dat P. zelf kon bepalen over welke informatie zijn behandelaars met betrekking tot zijn zedenverleden konden beschikken."

"Het is bijzonder pijnlijk om te moeten vernemen dat professionals in de forensische zorg aan wie de verantwoordelijkheid over deze zedendelinquent is toevertrouwd, ernstig tekort zijn geschoten in de bescherming van de samenleving", schrijft de familie.

De belangrijkste conclusies:

  • Michael P. kreeg al voor plaatsing in de kliniek vrijheden, zonder overleg met het Openbaar Ministerie
  • De reclassering hield geen toezicht op het verlof van P. "Die opdracht kregen we later pas", laat de reclassering weten.
  • Er is bij de behandeling van P. niet gekeken naar de gevaren van plaatsing in de kliniek voor de samenleving
  • De organisatie die een behandelindicatie moest samenstellen voor Michael P., kreeg geen informatie over zijn zedenverleden van de gevangenis waar P. zat. Dat kwam volgens de gevangenis omdat P. zijn medische dossier niet wilde delen met de instelling.
  • De gemeente Zeist is niet geïnformeerd over de plaatsing van een zedendelinquent in de gemeente

'Mag niet zonder gevolgen blijven' 

"De bevindingen van de OVV zijn schokkend", stelt de familie. "De constatering dat de forensische zorg over de volle breedte nauwelijks oog heeft voor de risico’s van gedetineerden met een ernstig zeden- en geweldsverleden, is onvoorstelbaar en schrijnend. Dat er, daarbovenop, binnen de gevangenis en in de kliniek zulke grote fouten gemaakt zijn, mag niet zonder gevolgen blijven."

Onderzoeksraad:
Lees ook
Onderzoeksraad: fout op fout bij plaatsing Michael P. in kliniek

De familie vindt het wel fijn dat minister Dekker 'in een persoonlijk gesprek' de verantwoordelijkheid van de overheid heeft erkend. Ze waarderen het ook dat hij namens de overheid zijn excuses heeft aangeboden. 

Minister
Lees ook
Minister Dekker geeft toe: tekortgeschoten bij behandeling Michael P.

'Niet naar de risico's gekeken'

02:11
Tjibbe Joustra over het snoeiharde rapport over de behandeling van Michael P.