Anne Faber

Minister Dekker geeft toe: tekortgeschoten bij behandeling Michael P.

28 maart 2019 10:27 Aangepast: 28 maart 2019 13:37
Michael P.

De overheid is niet goed te werk gegaan tijdens het detentieverloop van Michael P. Dat geeft minister Sander Dekker van Rechtsbescherming toe. "Ik heb mijn excuses aan de familie van Anne Faber aangeboden. Die zijn op zijn plek."

Uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt dat bij de begeleiding van Michael P., de moordenaar van de 25-jarige Anne Faber, de betrokken instellingen niet hebben gekeken naar het gevaar dat van hem uitging.

 Ze hebben volgens het rapport hun taak om de maatschappij tegen terugkerende delinquenten te beschermen, niet goed uitgevoerd. De focus lag op de verzorging van P., niet op de gevolgen die zijn terugkeer in de maatschappij zou hebben. 

'Glashelder en pijnlijk'

Minister Dekker: "Deze conclusies zijn glashelder en schetsen een pijnlijk beeld. Dit moet enorm zwaar zijn voor de nabestaanden van Anne Faber. Geen enkele maatregel gaat hun verdriet wegnemen. Maar de opdracht is duidelijk: ik zal er alles aan doen om de samenleving zo goed mogelijk te beschermen en lessen te trekken uit gemaakte fouten."

'Eén van mijn grootste opdrachten'

Minister Sander Dekker is op bezoek geweest bij de familie van Anne Faber.

"Deze zaak is één van mijn grootste opdrachten sinds dat ik minister ben. Ik heb sindsdien ook niet stil gezeten. Ik heb de teugels al aangehaald en extra maatregelen genomen. Ik zet alles op alles om herhaling van dit soort fouten te voorkomen." 

Dekker neemt maatregelen naar aanleiding van de rapporten. Er worden in de toekomst 'strengere eisen gesteld aan de uitplaatsing naar een kliniek voor forensische zorg'. "Uitplaatsing van een gedetineerde wordt alleen mogelijk als er een compleet beeld is van de risico's. Dat is op dit moment nog onvoldoende gewaarborgd."

Openheid van zaken

De minister zegt verder dat gedetineerden die geen volledige openheid van zaken geven, niet meer worden uitgeplaatst. Dat laatste was het geval bij Michael P. Hij wilde niet dat de instelling waar hij zat zijn medische dossier in bezit zou krijgen.

Dekker: "Uitplaatsing in combinatie met vrijheden komt pas in de laatste fase van de straf aan de orde en niet eerder. Het informeren van gemeenten over uitplaatsing en vrijheden van gedetineerden die wegens ernstige gewelds- en zedenmisdrijven zijn veroordeeld, wordt verbeterd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politiek verbolgen over rapport Michael P.: 'intens verdrietige constatering'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore