Nieuws

Oproep aan EU-landen: onderzoek veiligheidsrisico’s 5G

26 maart 2019 18:10 Aangepast: 26 maart 2019 18:23
Andrus Ansip, toen nog als premier van Estland. Beeld © ANP

Alle landen van de Europese Unie moeten in de komende drie maanden de veiligheidsrisico’s van 5G analyseren. De Europese Commissie (EC) wil dat vóór 30 juni aanstaande in kaart wordt gebracht wat de meest kwetsbare factoren zijn van het snellere netwerk.

Daarnaast wil de EC weten bij welke toepassingen eventuele veiligheidslekken grote gevolgen kunnen hebben. De analyses moeten gebruikt worden om een Europese 5G-risicokaart op te stellen. Het EU-agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging, ENISA, moet die risico's voor oktober in kaart hebben gebracht.

Aan het opzetten van 5G-netwerken zitten behoorlijk wat haken en ogen. De afgelopen jaren is de vrees groot geworden dat - voornamelijk - de Chinese overheid dankzij technologie van bedrijven toegang krijgt tot communicatiestromen en dataverkeer in westerse landen.

Miniatuurvoorbeeld
Meer over 5G:

KPN wil in zee met controversieel Huawei voor aanleg 5G-netwerk

Andrus Ansip, de Eurocommissaris die gaat over dit onderwerp, stelde vandaag dat 5G ons leven gaat veranderen en dat er zorgen zijn over nieuwe technologieën. Hij wees daarbij specifiek op China en techreus Huawei, en benadrukte dat gegevens van burgers en bedrijven beschermd moeten worden.

'Niet naïef zijn over China'

De oproep tot een risico-analyse komt niet onverwacht. Vorige week onthulde RTL Z dat KPN op het punt staat om zijn 5G-netwerk aan te laten leggen door Huawei. De twee partijen zijn al ver in dat proces. Er hoeft alleen nog maar een handtekening onder het contract te komen en Huawei zou zich klaarmaken om deze maand al te beginnen met bouwen.

Premier Rutte riep na de EU-top van afgelopen vrijdag op om niet naïef te zijn over de relatie die we met China hebben, en zeker niet als het gaat om de aanleg van 5G. Hij wilde Huawei toen niet specifiek noemen, maar maakte duidelijk dat de EU een grote rol moest nemen bij het aanleggen van het netwerk. 

Spionage via achterdeur? 

De zaak ligt politiek zeer gevoelig. Het Nederlandse kabinet werkt namelijk nog aan het formuleren van een 'China-strategie', met beleid over de toenemende invloed van Chinese bedrijven en investeringen in Nederland. Huawei is wereldleider op de markt van netwerkapparatuur.

In de Verenigde Staten ligt Huawei al maanden onder vuur. Het bedrijf wordt beschuldigd van spionage in opdracht van China. Door 'achterdeuren' in hun producten in te bouwen, zou het bedrijf kunnen spioneren. Die informatie zou vervolgens gedeeld worden met de Chinese overheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte over China en Huawei: 'niet naïef zijn, zeer sensitief'

Producten Huawei in de ban

In de VS is Huawei daarom in de ban gedaan. De regering Trump heeft besloten dat spullen van de techgigant niet gebruikt mogen worden voor overheidscommunicatie en door bedrijven die voor de overheid werken.

De Amerikanen voeren ook stevig druk uit op andere landen. Toen Duitsland zei geen andere landen te willen uitsluiten bij de aanleg van het netwerk, waarschuwde de VS dat hun veiligheidsdiensten minder informatie zullen delen als de Chinezen een deel van het Duitse netwerk mogen bouwen.

Volgens de Britse inlichtingendiensten zijn de risico's van het gebruik van Huawei-producten echter wel beheersbaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huawei-oprichter: mijn bedrijf zal nooit spioneren voor China

Waar is het bewijs?

Veiligheidsexperts hebben echter nog geen bewijs voor het bestaan van die achterdeurtjes kunnen vinden en het bedrijf heeft altijd ten stelligste beweerd nooit te zullen spioneren voor de Chinese overheid.

Volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën hebben de Nederlandse inlichtingendiensten die gevoelige informatie al wel onder ogen gehad. Het bewijs voor spionage wordt volgens hem binnenkort gedeeld met Tweede Kamerleden.

Huawei en China willen samenwerking met EU

Huawei zegt in een reactie op de oproep van de Commissie de zorgen van de EU te begrijpen en zich ervoor in te zetten 'om de uitrol van 5G in Europa een succes te maken'. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zei vorige week dat Peking bereid is samen te werken met Brussel om internationale normen voor cyberveiligheid op te stellen.

Elf EU-landen, waaronder Nederland, willen nog dit jaar de frequenties veilen voor 5G-internet, de opvolger van het huidige mobiele netwerk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van