Dodenvluchten

Nederland zette Argentinië op spoor van aanhouding piloot Poch

26 maart 2019 05:45 Aangepast: 26 maart 2019 06:40
Julio Poch. Beeld © ANP

Nederland heeft Argentinië zonder enige vorm van bewijs op het spoor gezet om Transavia-piloot Julio Poch te vervolgen. Poch zou betrokken zijn geweest bij de zogeheten 'dodenvluchten' tijdens het bewind van dictator Jorge Videla.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar het dossier-Poch. De Nederlands-Argentijnse piloot zat acht jaar in een Argentijnse cel, tot hij in 2017 werd vrijgesproken. Nederland werkte hier aan mee door Spanje in 2009 te tippen over een laatste vlucht voor zijn pensioen. Spanje arresteerde Poch en leverde hem vervolgens uit aan Argentinië. Poch werd veroordeeld en zat jaren vast, maar werd eind november 2017 alsnog vrijgesproken.

Rechtshulpverzoek

Cruciaal in het proces was een Nederlands rechtshulpverzoek van 14 juli 2008 aan Argentinië. Daarin zei de officier van justitie een getuigenverklaring te hebben die stelt dat Poch tijdens de militaire dictatuur 'meerdere mensen uit vliegtuigen zou hebben gegooid'. De officier: "De collega van de getuige heeft deze informatie van Poch zelf gekregen. De echtgenote van Poch was hierbij aanwezig en bevestigde het verhaal van haar echtgenoot."

Het rechtshulpverzoek van het verhoor 3 juli 2008 is stellig en bovenal onjuist. Daarbij was een andere officier van justitie betrokken. RTL Nieuws had inzage in het proces-verbaal. In dat verhoor werd het Openbaar Ministerie (OM) al op de hoogte gebracht van het feit dat Poch alles ontkende in een intern Transavia-onderzoek. "Ik heb gehoord dat Poch heeft gezegd dat dit alles niet waar is."

De aanleiding voor onderzoek

Hoewel het hier om een verklaring ging zonder bewijs, is het Nederlands rechtshulpverzoek de directe aanleiding geweest voor Argentijns onderzoek, dat eind die maand van start ging, en later leidde tot de arrestatie van Poch.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Onverkwikkelijke nieuwe feiten in de zaak-Julio Poch

Uit het onderzoek van RTL Nieuws blijkt verder dat Nederland zelf geen spoor van bewijs had tegen Poch, ook niet na ‘nader onderzoek’. Politie en OM zochten vooral in openbare bronnen. Hoewel Argentinië na herhaalde verzoeken niet met aanvullend of ondersteunend bewijs kwam, werd door Nederland toch actief meegewerkt.

'Aansprakelijkheid van de Staat onontkoombaar'

Geert-Jan Knoops, de advocaat van Julio Poch, zegt in een reactie tegen RTL Nieuws: "De aansprakelijkheid van de Nederlandse Staat is ons inziens onontkoombaar." Hij zegt al eerder te hebben aangetoond dat zonder de rol van Nederland er geen Argentijnse strafzaak tegen Poch was geweest.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore