Politie doet onderzoek

Betoger roept over Baudet: 'Als je Thierry dood wil schieten zeg dan paf'

24 maart 2019 13:17 Aangepast: 25 maart 2019 17:20
De vrouw die de uitspraak deed. Beeld © Screenshot UP! Network

Tijdens de antiracisme-demonstratie in Amsterdam gisteren heeft een betoger doodsbedreigingen geuit aan het adres van Thierry Baudet. "Als je Thierry dood wil schieten zeg dan paf", roept de demonstrante. De politie en het Openbaar Ministerie onderzoeken de zaak.

Dat blijkt uit beelden van UP! Network, naar eigen zeggen een 'rechts georiënteerd mediaplatform'. De vrouw had zichzelf met een doek voor haar gezicht onherkenbaar gemaakt. 

Reacties politici

Meerdere politici spreken schande van de uitspraak, en van de manier waarop er wordt gereageerd door andere betogers. De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) bijvoorbeeld: "Schokkend en onacceptabel. Dit past niet in de democratie. Alle signalen van belediging en strafbare uitingen worden terecht onderzocht door het OM."

Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) reageerde ook op de video. "Groepsdenken is erg en gevaarlijk":

Duizenden betogers

Gert-Jan Segers, leider van de ChristenUnie, is het met Omtzigt eens. "Bizar hoe bij deze lieden grenzeloze liefde voor vluchtelingen gepaard gaat met een dodelijke haat voor politieke tegenstanders", schrijft hij.

Enkele duizenden mensen liepen gisteren mee in de demonstratie, die vooral was gericht tegen racisme maar ook tegen de recente verkiezingsuitkomst. Forum voor Democratie haalde bij de provinciale verkiezingen woensdag de meeste stemmen. Thierry Baudet is de politiek leider van die partij.

Het FNV was een van de mede-organisatoren van de demonstratie. De vakbond laat weten zich 'met kracht van deze uitlatingen te distantiëren'. "Ze zijn schandalig, verwerpelijk en strafbaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Docent Universiteit Utrecht op non-actief na bedreigen Baudet

'Volkert waar ben je?'

De tekst 'Volkert waar ben je', die een universitair docent uit Utrecht deze week plaatste op Facebook als reactie op de verkiezingswinst van Thierry Baudet, is niet zonder meer strafbaar. Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) naar aanleiding van een bericht op GeenStijl.

"We hebben er wel veel vragen over gekregen, dus we hebben een voorlopige juridische inschatting gemaakt", zegt hij. Volgens het OM is er wel sprake van 'een smakeloze opmerking'. Maar 'naar onze voorlopige juridische inschatting is de opmerking waarschijnlijk niet strafbaar'. De opmerking is namelijk geen concrete oproep om Baudet iets aan te doen.

Volgens de woordvoerder heeft het OM nog geen aangifte binnengekregen tegen de docent. "Zodra dat wel het geval is, gaan we nog eens kijken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De speech van Baudet: 5 opmerkelijke uitspraken en wat ze betekenen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore