Brexit

Aftreden van Theresa May aanstaande? 'Ze is binnen 10 dagen vertrokken'

24 maart 2019 06:48 Aangepast: 25 maart 2019 10:54
Theresa May bij de EU-top in Brussel afgelopen vrijdag. Beeld © EPA

Ministers in het Britse kabinet willen dat premier Theresa May direct aftreedt. Dat bericht de krant The Sunday Times, die sprak met elf ministers binnen de regering.

De ministers zouden maandag de confrontatie aan willen gaan met May. Ze kunnen dan dreigen collectief op te stappen als de premier weigert te vertrekken. "Het einde is nabij, ze is binnen tien dagen vertrokken'', zou een van de ministers hebben voorspeld.

Interim

De ministers willen een interim-premier installeren. David Lidington, Michael Gove (minister van Milieu) en Jeremy Hunt (minister van Buitenlandse Zaken) worden genoemd als mogelijke kandidaten.

The Guardian schrijft dat het handjevol overgebleven politiek bondgenoten van May probeert haar toch in het zadel te houden. Zij waarschuwen dat haar vertrek kan leiden tot nog meer verdeeldheid binnen de Conservatieve Partij of nieuwe verkiezingen.

Uitstel

Inmiddels dringt de tijd voor de Britten om een oplossing te vinden voor de impasse rond de brexit. Als het Lagerhuis alsnog de deal van May goedkeurt, dan volgt een ordelijke brexit op 22 mei. Wordt het terugtrekkingsakkoord voor de derde keer afgewezen, dan krijgt Londen tot 12 april de tijd om een alternatief plan op tafel te leggen.

'May bijna schaakmat'

Toch is het niet eenvoudig om May zomaar af te zetten. Ze heeft al twee keer eerder een motie van wantrouwen overleefd. "Haar eigen partij mag volgens de wet niet voor december niet nog een keer zo’n stemming houden en dus bedenken ministers alternatieven om May tot aftreden te dwingen", zegt correspondent Anne Saenen.

"Sommige parlementsleden zien May  graag nu vertrekken zodat het tweede deel van de brexitonderhandelingen, over de toekomstige relatie met de EU, door iemand anders geleid kan worden." Theres May staat lijnrecht tegenover ministers, zegt Saenen. "Het proces is uitgedraaid op een heus schaakspel. May staat bijna schaakmat. Of ze een uitweg weet te vinden, weten we tegen het einde van de week."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore