Noorse cruise

Honderden passagiers van cruiseschip in nood geëvacueerd, 3 motoren werken weer

24 maart 2019 06:34 Aangepast: 24 maart 2019 07:39
Het schip kwam voor de kust van Hustadvika in de problemen. Beeld © ANP

Er zijn ongeveer 300 mensen geëvacueerd van het cruiseschip voor de kust van Hustadvika. De boot raakte daar gisteren in de problemen, nadat de motoren uitvielen. Drie van de vier motoren doen het inmiddels weer, waardoor het passagiersschip weer kan varen. Er waren in totaal 1373 opvarenden aan boord.

Het schip is onderweg naar de haven van Molde en krijgt hulp van twee sleepboten. Zestien mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Drie van hen zijn er volgens Noorse media slecht aan toe.

Vrachtschip

Ook kwam er in de omgeving van Hustadvika een vrachtschip in de problemen door het heftige weer. De bemanningsleden van het gestrande schip zijn geëvacueerd. De negen opvarenden zijn met helikopters gered en worden verzorgd, net als de geredde passagiers van een cruiseschip dat ook in de problemen was geraakt.

Om te worden gered, moesten de bemanningsleden eerst in het ijskoude water springen. Door twee helikopters zijn ze vervolgens uit het water getakeld. Het vrachtschip zou net als het cruiseschip met motorproblemen kampen, meldde de Noorse kustwacht aan de Noorse televisiezender NRK.

Aan boord van het cruiseschip:

Harde wind, hoge golven

De reddingsoperatie van het cruiseschip heeft veel last van de harde wind en de hoge golven rond beide schepen en zal volgens de autoriteiten nog lang duren. Van de 1373 mensen waren er 915 passagiers, meldt Viking Ocean Cruises. Het gaat voornamelijk om Britten en Amerikanen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat ze geen informatie hebben over Nederlanders aan boord. "We houden de vinger aan de pols mochten er hulpvragen komen, maar dat is op dit moment niet aan de orde'', zegt een woordvoerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore