Vijf vragen

Het Rusland-onderzoek is afgerond, dit kan het voor Trump betekenen

22 maart 2019 23:01 Aangepast: 23 maart 2019 17:39
Beeld © AFP

Het langverwachte onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 is afgerond. Speciaal aanklager Robert Mueller werkte sinds mei 2017 aan het rapport. Meerdere betrokkenen zijn inmiddels berecht en veroordeeld. Wat voor gevolgen kunnen de onderzoeksresultaten hebben voor president Trump? Vijf vragen.

1. Wat staat er in het onderzoek?

Dat weten we niet, omdat het rapport in eerste instantie namelijk niet openbaar gemaakt wordt. Het onderzoek ligt nu op het bureau van William Barr, de minister van Justitie. Die is stellig: hij bepaalt hoe een eventuele publicatie van het rapport eruit komt te zien. De minister kan er bijvoorbeeld voor kiezen om grote delen van het onderzoek niet openbaar te maken en die in een la op te bergen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Rusland-onderzoek van Mueller is klaar, maar nog wel vertrouwelijk

2. Komen we dan ooit achter de inhoud van het onderzoek?

Dat is op dit moment nog niet duidelijk. Als het aan de Democraten in het Huis van Afgevaardigden ligt, zullen ze er alles aan doen om alle resultaten op tafel te krijgen. Gebeurt dat niet, dan zullen ze Mueller proberen te dagvaarden en hem onder ede over het rapport bevragen.

3. En wat kunnen we dan te weten komen?

Er staat op dit moment één ding vast: de Russen hebben geprobeerd de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Maar de vraag blijft: heeft Trump daar zelf om gevraagd? Als dat zo is, kan dat verregaande gevolgen hebben. De Democraten in het Huis van Afgevaardigden zullen vrijwel zeker overgaan tot een afzettingsprocedure van de president. Maar of dat uiteindelijk lukt, is nog maar de vraag. De Senaat moet namelijk ook akkoord gaan en die is in handen van de Republikeinen. Een andere optie is dat Mueller Trump zelf aan probeert te klagen, maar de kans dat dat gebeurt is erg klein. Een zittende president is nog nooit eerder aangeklaagd en de grondwet zegt daar ook niets over.

4. Wie heeft Mueller al wel aangeklaagd?

Vooral veel mensen in de persoonlijke kringen van Trump. Paul Manafort en Rick Gates werkten intensief aan Trumps verkiezingscampagne in 2016 en werden beiden aangeklaagd voor ongeoorloofd lobbyen voor de Oekraïners. Manafort is inmiddels veroordeeld tot 7,5 jaar cel. Oud-advocaat van Trump Michael Cohen moet drie jaar de cel in, omdat hij campagnewetten schond door zwijggeld te betalen aan twee vrouwen die een affaire met Trump zouden hebben gehad. Ook tegen langdurig bondgenoot Roger Stone loopt een procedure. Hij zou tegen het Huis van Afgevaardigden gelogen hebben over gestolen Democratische e-mails en zijn contacten met WikiLeaks. Inmiddels heeft Mueller ook Trumps familie in het vizier: zoon Donald Trump Jr. en schoonzoon Jared Kushner worden gedagvaard.

5. Blijft Trump dan helemaal buiten schot?

Ook dat kan. Dat zou betekenen dat Mueller al zijn openbaringen al tijdens het onderzoek heeft gedaan en dat het eindrapport niet meer dan een samenvatting is. Maar de problemen van de president zijn na het onderzoek niet voorbij. Andere federale en lokale aanklagers kunnen veel bredere zaken zoals fraude of belastingontduiking onderzoeken. Zo werken aanklagers in New York aan de zwijggeldzaak waarin voormalig advocaat Michael Cohen inmiddels bekend heeft. Mueller doet de lamp in zijn kantoor straks uit, maar die gaat straks in een ander onderzoeksbureau weer aan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore