Russische inmenging

Rusland-onderzoek van Mueller is klaar, maar nog wel vertrouwelijk

22 maart 2019 22:49 Aangepast: 22 maart 2019 23:58
Donald Trump. Beeld © AFP

De Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller heeft zijn eindrapport over de Ruslandonderzoeken aan minister William Barr van Justitie overhandigd. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Het rapport is nog vertrouwelijk. Barr zal moeten beslissen hoeveel uit het rapport wordt onthuld. Ook is nog niet bekend of Trump of zijn campagneteam strafbare feiten hebben gepleegd. Barr schreef al wel in een brief aan het Congres dat hij in staat zou kunnen zijn om de 'belangrijkste conclusies dit weekend samen te vatten'. 

De eerste duiding van correspondent Erik Mouthaan:

Geheime afspraken

Mueller en zijn team onderzochten bijna twee jaar of er geheime afspraken bestonden tussen Moskou en het campagneteam van Donald Trump in de vermeende Russische pogingen om de presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden.

Voor Trump zijn de onderzoeken zeer onaangenaam. Verscheidene mensen uit zijn directe omgeving zijn al beschuldigd en gedeeltelijk veroordeeld. Trump typeert de onderzoeken geregeld als een 'heksenjacht'.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Oud-campagneleider Trump schuldig bevonden aan fraude

Reactie Witte Huis

Het Witte Huis heeft kalm gereageerd op het einde van het onderzoek van Mueller. Woordvoerster van het Witte Huis Sarah Sanders schreef op Twitter dat nadat het rapport van Mueller aan Barr was overhandigd, dat 'de volgende stappen' onder de verantwoordelijkheid van de minister van Justitie Barr liggen. "We kijken uit naar de voortgang van het proces. Het Witte Huis heeft het rapport niet ontvangen en is niet op de hoogte gesteld van de inhoud ervan.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore