Enorme ravage

Hulpverlening na orkaan in Mozambique traag op gang

22 maart 2019 16:12 Aangepast: 22 maart 2019 16:16
Verwoestingen na de orkaan. Beeld © Joost Bastmeijer

Huizen die niet meer recht overeind staan, elektriciteitsmasten die zijn omgewaaid en mensen die hoog in bomen en op daken wachten tot het water gezakt is. De ravage die de orkaan Idai in Mozambique heeft aangericht, is nog steeds enorm.

Dat zegt correspondent Saskia Houttuin. Ze is op dit moment in de stad Beira. "Hier wordt het puin al enigszins opgeruimd, maar als je meer het binnenland inrijdt, zie je pas echt hoe groot de schade is. Huizen die compleet onder water staan, wegen die zijn weggeslagen en vrachtwagens die omver geblazen zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Nederland hielp Mozambique met strijd tegen water, maar geld was een probleem

Dodelijkste storm

Volgens de Verenigde Naties gaat het om 'mogelijk de dodelijkste storm op het zuidelijk halfrond' uit de geschiedenis. Zeker 350.000 mensen zijn in gevaar. Volgens een ooggetuige liggen er langs de weg net buiten de stad Beira zo'n 300 à 400 lichamen, meldt CNN.

Langzaam maar zeker komt de noodhulp op gang, zegt Saskia Houttuin. "Maar hoe langer het duurt, hoe meer mensen er zijn omgekomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Tweede stad van Mozambique veranderd in 'warzone' na cycloon Idai

Bootjes

In de haven van Beira komen met bootjes vluchtelingen aan. "Ik heb een vrouw gesproken wier zoontje is achtergebleven in het water", vertelt Saskia. "Haar voeten waren helemaal kapot, omdat ze dagenlang in het water heeft gestaan."

In de haven staan veel mensen op de uitkijk om te zien of er familieleden en vrienden aankomen. "Iedereen weet dat het erg is wat er is gebeurd, maar de omvang van de ramp is nog niet bekend. Ze weten nog niet of hun familieleden nog leven en hoe die eraan toe zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

3,5 miljoen voor slachtoffers cycloon Afrika: 'Nood is hoog'

Elektriciteit en water

Er is inmiddels wel weer elektriciteit en water voor mensen die dat kunnen betalen. "Gisteren zag ik kinderen met lepeltjes water uit plassen drinken."

Nederland geeft 3,5 miljoen euro uit aan hulp voor de slachtoffers. Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 opengesteld voor hulp aan slachtoffers van Idai.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore