Hechte band

Manat (26) is zijn ouders 'voor eeuwig dankbaar' dat ze hem adopteerden

22 maart 2019 16:01 Aangepast: 22 maart 2019 16:01
Manat Beeld © Manat

"Ik ben geadopteerd en ik ben mijn adoptieouders meer dan dankbaar. Sterker nog, het is onbetaalbaar. Bedankt papa en mama." Dat schrijft de 26-jarige Manat Janmaat onder een artikel van RTL Nieuws op Facebook over adoptie. Hij deelde zijn verhaal, omdat adoptie volgens hem in een te negatief daglicht is komen te staan.

Gisteren schreven we hoe het aantal adoptiekinderen uit het buitenland dat bij Nederlandse ouders terechtkomt, blijft dalen. Het is volgens emeritus hoogleraar adoptie René Hoksbergen het gevolg van adoptieschandalen, betere voortplantingstechnieken en meer welvaart in voormalige adoptielanden. 

Hoksbergen pleit voor een verdere vermindering van buitenlandse adopties. "De impact van een adoptie is groot en hoewel er heel goede adoptieouders zijn, verwijder je een kind van een groot deel van zijn of haar identiteit", zei Hoksbergen eerder in Trouw. Op ons verhaal kwamen meer dan honderd reacties. Lang niet iedereen was het met de hoogleraar eens.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeten we stoppen met buitenlandse adopties? 'Ik gun iedereen zo'n mooi leven'

Reacties

Manat kwam, toen hij twee was, vanuit een Thais weeshuis naar Nederland. "Ik weet niet hoe het leven was geworden als ik daar was gebleven", zegt hij. Zijn reactie kreeg meer dan vijfhonderd likes én tientallen reacties. Mensen herkenden zich in zijn verhaal of deelden hun eigen verhaal over adoptie.

Een van hen was Lizz Sprong (35). Ze werd samen met haar broertje geadopteerd uit Colombia. Ook Lotte van Dijk (19) deelde het verhaal van haarzelf en haar broertje.

Lotte van Dijk en haar broertje werden allebei geadopteerd. Lotte van Dijk en haar broertje werden allebei geadopteerd.

Lijk je op je vader of op je moeder?

"Natuurlijk ken ik de moeilijke kanten van adoptie", zegt Lotte. "Het is pijnlijk en confronterend als mensen vragen op wie je meer lijkt, je vader of je moeder. Ook bij de dokter is het soms lastig, omdat je niet weet welke medische afwijkingen je eventueel in je genen hebt."

Lotte kwam zelf toen ze een half jaar oud was samen met haar broertje van China naar Nederland. "Ik denk niet dat het in China goed was gekomen. Mijn broertje had in China misschien nu wel helemaal niet meer geleefd", zegt ze. Haar broertje werd geboren met een 'heftige' hazenlip. Daar is nu na meerdere operaties haast niets meer van te zien. "In China was dat nooit zo gegaan."

Vooroordelen

Het grootste vooroordeel waar Lotte mee te maken krijgt? "Dat mensen altijd denken dat je een minder hechte band met je ouders hebt omdat je geadopteerd bent." Totale onzin, zegt ze. "Ik heb een heel goede band met mijn ouders en ben ze dankbaar dat ik in Nederland mag opgroeien. Mijn ouders hebben echt voor mij gekozen."

Schaamte

Lizz Sprong kwam toen ze twee jaar was vanuit Colombia naar Nederland. Ze kent haar biologische moeder, halfzussen en halfbroer. "Mijn moeder zwerft rond en had nooit voor mij kunnen zorgen. Ook al zou zij geholpen worden, dan nog had ze mij niet kunnen onderhouden."

Ze praat vaak met mensen die zelf geadopteerd zijn of die ouder zijn van een geadopteerd kind. "Ik merk dat ouders soms bijna niet meer durven te zeggen dat ze een kind geadopteerd hebben. Ze schamen zich ervoor door alle negativiteit in het nieuws. Dan vragen ze me: heb ik dan echt zoiets ergs gedaan?" Absoluut niet, als je het Lizz vraagt. Zij is haar Nederlandse ouders voor altijd dankbaar.

Lizz Sprong werd geadopteerd vanuit Colombia. Lizz Sprong werd geadopteerd vanuit Colombia.

Bewust erbij stilstaan

Ook Manat zal nooit vergeten wat zijn ouders voor hem hebben gedaan. "Genoeg bedanken kan ik ze niet, enkel laten zien dat ze de juiste keuze hebben gemaakt. Als ze later oud zijn en hulpbehoevend, ben ik er ook voor hen. Zij zijn er namelijk altijd en nog steeds voor mij geweest", schreef hij in zijn Facebookreactie.

Hij probeert af en toe bewust stil te staan bij het feit dat zijn ouders hem adopteerden. "Als je moeder je vraagt om mee te eten dan doe je dat en soms neem je wat voor je ouders mee, maar dat is misschien ook een stukje opvoeding", zegt hij. Mocht het er ooit van komen, dan zou hij zeker openstaan voor adoptie. Al geeft hij de voorkeur aan de natuurlijke manier.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geadopteerd uit Sri Lanka: 'Ik geloof niet dat we tweelingzussen zijn'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`