Ga naar de inhoud
Verkiezingen

Forum nergens groter dan in Edam-Volendam, de verkiezingsuitslag in 5 kaarten

Beeld © RTL Nieuws

Forum voor Democratie is de grote winnaar van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Maar wist je dat hun stemmers vooral in en net buiten de Randstad te vinden zijn? En dat de PvdA vooral in het Noorden scoorde? We analyseren de verkiezingsuitslag voor je in 5 kaarten.

Forum voor Democratie is de grote winnaar van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De partij - die voor het eerst deelnam aan de Statenverkiezingen - wist als nieuwkomer de grootste partij te worden. 

In Zuid-Holland en Flevoland werd de partij het grootste. En in Noord-Holland gaan de laatste nog te tellen stemmen de doorslag geven of de partij ook daar de meeste stemmen binnenhaalde. Het is juist daar, in en net buiten de Randstad, waar stemmers kozen voor Forum voor Democratie. In de gemeente Edam-Volendam wist de partij zelfs 40,7 procent van de stemmen binnen te harken.

Waar FvD laag is, blijft PVV overeind

Forum voor Democratie en de PVV van Geert Wilders vissen qua stemmers in dezelfde vijver. Niet gek dus dat een deel van de winst van FvD bij de PVV is vertrokken.

Het leidde tot een verlies voor de partij van Wilders. Maar aan de randen van het land - daar waar Forum voor Democratie dus niet echt voet aan de grond kreeg - bleef een groot deel van de stemmers de PVV trouw.

De Partij van de... Noorderling?

De Partij van de Arbeid werd in twee provincies de grootste partij. In Drenthe en Groningen behaalden de sociaaldemocraten qua percentage het hoogste aantal stemmen.

Qua stemmers moet de partij het ook vooral van het Noorden hebben, blijkt uit onderstaande kaart. De partij was goed in een plukje in Zeeland, een reeks gemeenten in het Oosten, maar vooral in Drenthe, Friesland en Groningen werd gescoord.

Groene gordel

Op links heeft GroenLinks het goed gedaan: de partij verdubbelde het aantal stemmen ten opzichte van de vorige verkiezingen. De partij doet het vooral goed in steden als Amsterdam, Utrecht en Groningen. Ook in studentensteden is de partij populair, zie bijvoorbeeld Leiden, Delft en Wageningen. 

Verder is er een 'groene gordel' te zien die dwars door het land loopt, van Amsterdam naar Nijmegen. Binnen deze gordel doet GroenLinks het in veel gemeenten goed. In zowel Utrecht als Wageningen kreeg de partij meer dan een kwart van de stemmen.

SP hard achteruit

De SP heeft dan weer behoorlijk veel stemmen verloren. Sterker nog: in geen enkele gemeente deed de SP het beter dan bij de vorige verkiezingen. Het grootste verlies werd geleden in Boxmeer, de thuisstad van de vorige partijleider Emile Roemer. In die gemeente verloor de partij bijna de helft van zijn aandeel. 

Op de kaart is goed te zien dat de SP vooral groot is in het zuiden van het land. Maar ook in Groningen doen de socialisten het goed: in de gemeente Pekela haalde de SP zelfs het hoogste percentage van alle gemeenten, 18 procent. 

 

Verantwoording

Voor deze kaarten is gebruik gemaakt van de uitslagen van het ANP. Op het moment van schrijven waren nog niet alle uitslagen uit alle gemeenten bekend. Op de kaartjes zie je dan een grijze gemeente.

De meest actuele stand van zaken per gemeente is hier te vinden.