Hopeloos worden ze ervan. De homo-ontmoetingsplek naast het huis van Kim Duin drijft haar gezin tot waanzin. "Mijn kinderen krijgen dingen te zien die ze helemaal niet horen zien."
Toen Kim Duin en haar man Alex Duin in september vorig jaar de gelukkige nieuwe eigenaren werden van een vrijstaand huis in Medemblik, wisten ze nog van niets. "Ik dacht een droomhuis te hebben gekocht", vertelt Kim. "Maar nu blijkt dat we uitkijken op een homo-ontmoetingsplek, vanuit de kinderkamer."
"Begin februari zag ik ineens twee mannen in de bosjes staan die bepaalde dingen bij elkaar deden", vertelt Kim. "Ik was in shock, maar dacht dat het misschien iets eenmaligs was." Toen ze een dag later ineens zes mannen zag die seksuele handelingen bij elkaar verrichtten, wist ze dat het geen toeval meer kon zijn. "Ik kwam erachter dat het elke dag gebeurt. 's Ochtends, 's middags, 's avonds, het gaat maar door."
'Mama, ze zijn er weer!'
De homo-ontmoetingsplaats bevindt zich naast een parkeerplaats langs de A7. Alleen een weiland en een dun bosje bomen scheiden het huis van de plek. Kims drie kinderen van 6, 9 en 12 zijn regelmatig getuige van de kortstondige ontmoetingen. "Vaak zijn ze boven aan het spelen en dan zien ze het. Die van negen let er ook heel erg op. Dan zegt ze: 'Mama, ze zijn er weer!' Ze raakt er heel erg door van slag."
Ook de tuin is geen veilig speelterrein. "Ik kan ze niet eens in de tuin laten spelen omdat ik een lage heg heb. Ik word er zo verdrietig van", gaat Kim verder. "Mijn kinderen stellen vragen over dingen die ze helemaal niet horen te weten."
Makelaar vertelde niks
De makelaar heeft de familie Duin nooit iets verteld over de homo-ontmoetingsplek. "En ja, ik heb als koper onderzoeksplicht, maar ik sta er niet bij stil dat er mogelijk een ontmoetingsplek voor homo's rondom mijn huis is. Daar denk ik niet eens aan." Volgens haar wisten de oud-bewoners wel van de plek af. Het zou al 32 jaar aan de gang zijn, hoorde ze achteraf.
Kim zit met haar handen in het haar. Ze belt regelmatig de politie maar wanneer die er is, zijn de mannen alweer de hort op. "Het is natuurlijk geen spoed, dat is begrijpelijk, maar voor ons begint het nu echt heel hoog op te lopen."
Handhaving
De gemeente Medemblik zegt niet veel aan de situatie te kunnen veranderen en wijst naar Rijkswaterstaat. "Wij zijn als gemeente geen eigenaar van dat grondgebied. Onze BOA'S hebben daar geen bevoegdheden", laat een woordvoerder weten. Volgens Rijkswaterstaat heeft het probleem echter niet te maken met het grondgebied op zich, maar met de handhaving van orde en veiligheid. "En daar gaan wij niet over", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.
De gemeente geeft aan de familie wel serieus te nemen. "We begrijpen de urgentie van het probleem en zijn daarover in gesprek met de politie." De politie weet van het probleem en zegt extra te gaan controleren in het gebied. "Door het mooie weer neemt de overlast toe. Daarom zullen we de komende tijd daar extra gaan controleren en optreden waar dat nodig is", vertelt een woordvoerder van de politie Noord-Holland.
Er zijn genoeg andere plekken
Ondertussen proberen Kim en haar man zo goed en kwaad als het kan zelf actie te ondernemen. "We lopen erheen en geven aan dat er kinderen wonen, maar het lijkt ze niks uit te maken. Ze gaan gewoon door, ook als je roept."
"Het maakt me niet uit dát ze het doen", zegt Kim. "Maar er zijn genoeg andere parkeerplaatsen waar geen mensen naast wonen, of huur gewoon een kamer. Doe dat niet in het zicht van kleine kinderen."