Provinciale Statenverkiezingen

'Grote overwinning Forum voor Democratie illustreert onvrede van kiezer'

21 maart 2019 08:45 Aangepast: 21 maart 2019 11:03
Baudet tijdens de verkiezingsavond. Beeld © ANP

Nu bijna alle stemmen zijn geteld is de grote overwinning van Forum voor Democratie een feit. De partij ging van 0 naar 12 zetels in de Eerste Kamer. Nooit eerder steeg een nieuwkomer bij de Provinciale Statenverkiezingen zo hard.

Partijleider Thierry Baudet heeft zo zijn eigen verklaring voor de grote zege. "Ik denk dat mensen verandering willen", zei de partijleider vannacht toen de resultaten bekend werden. "Ik denk dat mensen hier een partij willen die opkomt voor Nederland en de Nederlandse belangen en niet in al die klimaatonzin meegaat."   

Met gestrekt been

Forum voor Democratie snoept volgens politiek commentator Frits Wester vooral zetels af van de PVV, VVD en SP. De overwinning zou de partij onder meer te danken hebben aan ontevreden kiezers.

"Voor een van de rijkste landen van de wereld zijn mensen toch heel erg ontevreden", zegt Wester. Kiezers lijken nu dus te kiezen voor een partij die niet bang is om zich met een gestrekt been te mengen in de politiek.

De twee belangrijkste thema's bij deze verkiezingen waren immigratie en klimaat. FvD heeft daar volgens Wester goed op ingespeeld. "Forum had de juiste mix te pakken", zegt Wester. "Veel beter dan de PVV van Geert Wilders." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bekijk hier hoe er in jouw gemeente is gestemd

Compromissen sluiten

De overwinning van de nieuwkomer betekent ook een grotere versplintering van zetels in de Eerste Kamer. Om dat te laten werken is het volgens Wester noodzakelijk dat er goed wordt samengewerkt. "De coalitie moet naar Forum kijken, ze moeten wel."

Ook Forum, dat zich voorheen niet altijd buigzaam opstelde, moet bereid zijn om te schikken. "Dan kun je wel 12 zetels hebben, maar als je niet bereid bent tot compromissen, dan sta je buitenspel." 

Kan FvD alle zetels bezetten? 

Of Forum voor Democratie uiteindelijk genoeg mensen heeft om alle zetels te bezetten, is nog niet zeker. Als blijkt dat de partij niet genoeg capaciteit heeft, zal een deel van de door FvD behaalde zetels in de Eerste Kamer naar andere partijen gaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Forum voor Democratie streeft ook in senaat VVD voorbij: 13 zetels

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore