3 doden

Daan zat in de tram van de schietpartij: 'Ik dacht: ik moet hier weg'

18 maart 2019 15:32 Aangepast: 19 maart 2019 05:47
Daan zat in de tram in Utrecht. Beeld © RTL Nieuws

Daan zat in de Utrechtse tram, waarin vanmorgen rond 10.45 uur geschoten werd. "Ik was bezig met mijn telefoon, ineens ging de tram hard op de rem en was iedereen in paniek", vertelt hij aan RTL Nieuws. "Toen ik omkeek, zag ik een vrouw op de grond liggen."

De vrouw was uit de tram gevlucht, vertelt Daan, die in de voorste coupé zat. "In eerste instantie dacht ik dat het om een ongeluk ging en ik denk dat anderen dat ook dachten. Vanuit de auto's bij het stoplicht schoten mensen te hulp. Ze probeerden het slachtoffer weg te slepen. Vervolgens kwam er een man met geladen pistool achteraan en zag ik mensen gebukt tussen de auto's zitten."

Doffe schoten

Er trapte iemand tegen de tramdeur aan, waardoor die openging. In eerste instantie was Daan opgelucht dat hij uit de tram was, totdat hij zag dat het ook buiten foute boel was. "Ik hoorde vanaf links allemaal schoten, dus ben ik naar rechts gerend, richting het station. Dat liep gelukkig goed af. Het ging allemaal in een flits."

De schoten klonken vrij dof, vertelt de Utrechter. "Ik denk dat er een geluidsdemper op zat. In plaats van harde knallen, hoorde ik pofpofpof." Volgens Daan leek het op een bewuste aanslag op die vrouw.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Teruglezen: aanslag Utrecht van minuut tot minuut

Niet in paniek

"Gek genoeg was ik helemaal niet in paniek", zegt Daan. "Ik kon redelijk het hoofd koel houden, omdat ik in eerste instantie dacht dat er iemand was aangereden. Pas toen ik nog meer knallen hoorde, dacht ik wel dat ik in levensgevaar was. Ik dacht: dit kan behoorlijk escaleren, ik moet weg hier."

Daan woont in de buurt van de schietpartij. "Het is allemaal heel onwerkelijk. Inmiddels is het hier vrij rustig. Je ziet wat groepjes op straat, maar er lijkt geen angst te zijn. Ik kan de situatie niet zo goed inschatten. De politie houdt er wel rekening mee dat er op een andere plek nog iets kan gebeuren."

Gökmen Tanis

Volgens burgemeester Jan van Zanen zijn er drie doden en negen gewonden gevallen. De vermoedelijke dader is nog altijd voortvluchtig. De politie roept op uit te kijken naar de 37-jarige Gökmen Tanis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore