Zeker 49 doden

Nieuw-Zeeland in rouw om aanslag: dit weten we nu

15 maart 2019 18:09 Aangepast: 16 maart 2019 07:17
Geshockeerde familieleden van slechtoffers bij de Al-Noor moskee. Beeld © AFP

Bij een aanslag op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch zijn zeker 49 mensen overleden. De 28-jarige Brenton Tarrant is opgepakt en is aangeklaagd voor moord. Een overzicht:

Rond 14.00 uur in de middag liep Tarrant rustig de Al-Noor moskee binnen. Het was druk, want het vrijdagmiddaggebed was aan de gang. Tarrant livestreamde zijn daad op Facebook. In die video is te zien is hoe hij zonder emotie te werk gaat. Hij maakte in die moskee 41 slachtoffers. 

Een indruk van de video. Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren:

Aanslag was goed voorbereid

Ook in een tweede moskee werd geschoten, daar vielen nog eens zeven slachtoffers. Eén persoon overleed in het ziekenhuis en er liggen nog altijd 48 mensen gewond in het ziekenhuis. Het had allemaal nog erger kunnen zijn. Meerdere explosieven werden gevonden, ze explodeerden niet.

Naast Tarrant werden er drie anderen gearresteerd voor wapenbezit. Eén is vrijgelaten, die zou niets met de aanslag te maken hebben. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de andere twee. De politie zei tijdens een persconferentie dat de aanslag zeer goed was voorbereid en dat de verdachte niet bij de veiligheidsdiensten in beeld was. 

Meer slachtoffers maken

Tarrant was van plan om meer slachtoffers te maken, heeft de premier van Nieuw-Zeeland gezegd. "Hij was mobiel en had nog twee vuurwapens in zijn auto liggen. Het was absoluut zijn doel om door te gaan met de aanval."

Getuigen vertelden over het enorme bloedbad. Ze zijn geshockeerd. "Dat zoiets gruwelijks hier gebeurt, is zo onvoorstelbaar. De stad is meteen helemaal afgesloten. Alle scholen zijn direct dichtgegaan", vertelde de Nederlandse Norma vanmorgen tegen RTL Nieuws.

'Overal politie'

Ook Marco Janssens woont in Christchurch. Hij was in het centrum aan het werk toen het gebeurde. "Ik was 200 meter van de plek waar een auto was gecrasht met explosieven. Ik liep de straat op, overal was politie."

Janssens zag vervolgens de video's online, ook al had hij ze liever niet gezien. "Het is verschrikkelijk. Mensen werden van dichtbij geëxecuteerd. Je hoorde ze kreunen. Een meisje dat buiten lag te huilen op straat beschoot hij nog twee keer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Getuigen over terreuraanslagen: 'Hij schoot twee keer op huilend meisje'

'De zwartste dag'

De dader is aangehouden, en wordt morgenochtend voorgeleid voor de rechter. Hij schreef voor zijn actie een manifest waarin zijn haat tegen moslims wordt beschreven. "Een werk vol haat", zei de minister president van Australië Scott Morrison. Tarrant schrijft ook onder meer te zijn geïnspireerd door Anders Breivik, de Noor die in 2011 in totaal 77 mensen om het leven bracht.

Ook de premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Adern, reageerde vol afschuw. Zij sprak over de 'zwartste dag' en had geen twijfel: dit was een terroristische aanslag.

Premier Nieuw-Zeeland: 'Geen plek voor deze extremisten in ons land'

De premier van Nieuw-Zeeland is geshockeerd door de gebeurtenissen in haar land.
`