Ga naar de inhoud
Na droog seizoen

Heel Holland zakt: dagelijks tientallen nieuwe meldingen van verzakking huizen door droogte

Een scheur in de muur kan wijzen op funderingsproblematiek. Beeld © ANP

Het aantal meldingen van verzakte funderingen blijft maar toenemen. De afgelopen weken kwamen dagelijks tientallen telefoontjes binnen. Ook van gemeenten waar tot voor kort nog geen verzakkingen bekend waren.

Dat meldt de Stichting Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF). "Vroeger kregen we een belletje per maand", zegt directeur Dick de Jong. "Afgelopen zomer waren dat er twee tot drie per dag en inmiddels gaat het om tientallen. Mensen zijn doorgaans voorzichtig met zeggen dat ze 'een slecht huis' hebben, maar door de media-aandacht zien we dat mensen hun schroom verliezen."

Heel Holland zakt

In sommige delen van Nederland verzakken huizen wel 7 tot 10 cm per jaar. "We krijgen meldingen van mensen die inmiddels een trapje nodig hebben om hun huis in te stappen", zegt De Jong. "Dat speelt met name in het groene hart van Nederland. Daar is het niet 'heel Holland bakt', maar 'heel Holland zakt'."

Door de droogte van afgelopen zomer nemen de verzakkingen toe. Veel huizen zijn gebouwd op houten palen. Doordat die door het dalende grondwater droog komen te staan, komt er zuurstof bij, waardoor de palen gaan rotten. Met name in huizen van voor 1970 is dit een probleem.

Zo herken je een verzakkende woning:

  • Scheurvorming
  • Klemmende ramen deuren
  • Scheefstand
  • Hoog water onder de vloer
  • Groot hoogteverschil met de buren

Bron: KCAF

Zandgrond

Opvallend is dat er nu ook meldingen komen uit gemeenten waar verzakkingsproblemen eerder niet voorkwamen. Dan gaat het om gemeenten met zandgrond. "Dat is in principe geen ondergrond voor funderingsproblemen, maar zelfs daar beginnen er nu huizen te verzakken", zegt De Jong.

Het vervelende aan problemen met de fundering is dat het erg duur is om aan te pakken. Zon 50 à 60.000 euro voor een doorsneewoning en 100.000 euro of meer voor een groter huis. "Het wordt niet vergoed vanuit de gemeente of een verzekering, maar er is sinds kort wel een duurzaam funderingsherstelfonds", zegt De Jong. "Eigenaren kunnen daar een lening krijgen om de fundering te herstellen."

Jan Bergmans, een inwoner van Zevenaar, vertelde eerder aan RTL Nieuws over de scheuren in zijn woning. "Hoelang gaat dit nog door?", vroeg hij zich af. "We zijn enigszins op leeftijd en hopen hier nog een aantal jaar op relaxte wijze te kunnen wonen, maar dat wordt wel verpest op deze manier." Bekijk de video hieronder.

Bergmans heeft scheuren in zijn huis door de droogte:

01:33
'Het geeft een onzeker en onveilig gevoel'

Wat kun je doen?

Wat je kunt doen om verzakkingen tegen te gaan, is complex. "Er zijn gemeenten die een Infiltratie- en Transportriool aanleggen", zegt De Jong. "Dat is een omgekeerd drainagesysteem waarmee regen ondergronds in de bodem wordt gesijpeld. Zo wordt het grondwater op peil gehouden."

Als er sprake is van aantasting door schimmels, kan actief grondwaterbeheer de levensduur van de bestaande fundering verlengen. Als er sprake is van aantasting door bacteriën, kun je blokkades opwerpen om verdere aantasting tegen te gaan. Zo zijn er methoden om 'houtmodificerende stoffen' te gebruiken, waardoor de houtstructuur verandert en palen minder snel worden aangetast.