Ga naar de inhoud
Nieuws

Brits parlement stemt tegen brexit zonder deal, donderdag stemming over uitstel

May op haar centrale sprekersplek in het Lagerhuis. Beeld © AFP

Het Britse parlement heeft tegen een no deal-brexit gestemd. 321 parlementsleden wijzen een no deal-brexit onder alle omstandigheden af, 278 wilden de optie op tafel houden. Dat betekent dat er donderdagavond gestemd wordt over een eventueel uitstel van de brexit.

Het is de week van beslissende stemrondes rondom brexit. Dinsdagavond werd de brexitdeal die May met de EU had gesloten voor de tweede keer weggestemd in het Lagerhuis. May had wat extra toezeggingen binnengehaald in Brussel, maar die waren onvoldoende voor steun.

Bij de stemming van vandaag mochten de parlementariërs zeggen of ze dan vinden dat er een harde brexit moet komen, zonder deal. Het uittredingsakkoord waar de afgelopen twee jaar over is onderhandeld zou dan verscheurd worden. Maar ook dat wil het parlement dus niet. 

Belangrijk om te weten is dat er gestemd is over een niet-bindende motie. Dat betekent dat er weliswaar een meerderheid op papier tegen een brexit zonder deal is, maar ook dat een brexit zonder deal juridisch niet van tafel is.

 

Brexitdeal
Dit was gisteren:
Brexitdeal weer weggestemd, niemand weet hoe nu verder

Uitstel of harde brexit

De tussenstand na twee stemmingen is dus: het VK wil niet uit de EU stappen met de deal van May, maar ook niet zonder een deal. Een brexit zonder deal zou betekenen dat van de een op de andere dag de grenzen dichtgaan, veel producten niet meer eenvoudig kunnen worden verhandeld, handel veel duurder wordt door heffingen aan de grens én dat miljoenen EU-burgers in het VK in onzekerheid zitten over hun verblijfsrechten.

In het geval van een zachte brexit met deal blijven de komende twee jaar de huidige afspraken tussen Groot-Brittannië en de EU gelden, terwijl er onderhandeld wordt over een officieel groot en alomvattend (handels)verdrag.

Maar de grote vraag is dus: wat nu? Donderdagavond volgt er een nieuwe stemming, waarin over uitstel wordt gestemd. Als het parlement uitstel wil, moet premier Theresa May aan de Europese Unie vragen of zij ook bereid zijn om de brexitdatum op te schuiven. Wordt er tegen uitstel gestemd, dan stevenen de Britten alsnog af op een brexit zonder deal op 29 maart.

Dit
Lees ook:
Dit zijn de beslissende momenten voor de brexit tot de deadline

Tegen uitstel leidt tot geen deal 

Aan beide kanten van de Noordzee wordt serieus rekening gehouden met een harde brexit. De Britten kondigden al aan dat ze in dat geval importheffingen deels schrappen, maar voor bedrijven in de EU betekent dat alsnog dat handel duurder wordt. Immers, nu het VK nog lid is van de Unie, gelden er helemaal geen import- en exporttarieven. Rondom de Nederlandse zeehavens worden maatregelen getroffen om de gevolgen van zo'n brexit zoveel mogelijk te verzachten.

Zo worden er tijdelijke parkeerlocaties voor vrachtwagens gemaakt voor honderden vrachtwagens in Rotterdam en IJmuiden. Bedrijven zijn al langer bezig met het hamsteren van voorraden.

Bij vraag om uitstel moet May naar Brussel

Als er wel voor uitstel wordt gestemd, gaat May dus naar Europa om te vragen of de brexitdatum opgeschoven kan worden met maximaal drie maanden. Dat zou betekenen dat in plaats van op 29 maart, de brexit op 29 juni plaats zou moeten vinden. Of die datum het gaat worden is ook al niet zeker, want op 23 mei beginnen de Europese verkiezingen. Het parlement neemt zitting in de eerste week van juli, waardoor de brexit afgerond moet zijn voor 29 juni - anders moeten de Britten voor het europarlement naar de stembus. 

Het is overigens sowieso niet zeker dat de EU-onderhandelaars en de lidstaten zomaar meegaan in een verlenging. Er moet unaniem ingestemd worden, en het is nog niet zeker dat alle landen hetzelfde stemmen. En hoofdonderhandelaar Michel Barnier heeft al gezegd dat de EU niet meer kan geven dan nu is gedaan, en dat dit akkoord het enige beschikbare is. "De onderhandelingen zijn afgerond." 

Helder plan noodzakelijk voor verlenging

Barnier merkt op dat verlenging alleen verstandig is als er ook een helder plan is van wat er in die verlengingstermijn gaat gebeuren om te zorgen dat het Britse parlement daarna wel instemt met het akkoord. Premier Rutte heeft ook gezegd dat er een goede reden moet worden gegeven om te verlengen en dat de 27 landen die wel in de EU blijven daar unaniem over zullen beslissen

\Donderdag wordt er gestemd over of er verlenging moet komen en weten we weer iets beter welke kant het uitgaat met de brexit. Als er geen verlenging komt, het uittredingsakkoord niet alsnog erdoor komt en de brexitprocedure niet wordt ingetrokken, volgt er namelijk alsnog een harde brexit, zonder deal. 

EU
Lees ook:
EU maakt zich op voor no deal-brexit met 14 maatregelen