Vragen op een rij

De Boeing 737 MAX 8 blijft aan de grond, dit is wat we nu weten

13 maart 2019 15:14 Aangepast: 13 maart 2019 15:33
Een Boeing 737 MAX 8 van TUI. Beeld © ANP

Twee grote ongelukken met hetzelfde type vliegtuig. In totaal kwamen meer dan 300 mensen om het leven. De ongelukken zijn aanleiding voor onder meer de hele EU om de Boeing 737 MAX 8 aan de grond te houden. Wat weten we nu?

Welke vliegtuigen zijn gecrasht?

Een Boeing 737 Max 8 van Lion Air en een zelfde Boeing van Ethiopian Air. Die laatste stortte afgelopen zondag kort na vertrek neer in Ethiopië. 157 mensen zaten in het vliegtuig, niemand overleefde het ongeluk. Bij het ongeluk van Lion Air op 29 oktober 2018 kwamen alle 189 inzittenden om het leven.

Welke landen houden de vliegtuigen aan de grond?

Inmiddels hebben ruim 40 landen besloten dat dit type vliegtuig niet meer van de grond komt, waaronder de hele EU. Ook in China wordt niet meer gevlogen met de Boeing 737, en dat land heeft 96 van de in totaal 370 vliegtuigen van dit type in bezit, weet persbureau AP.

Amerika blijft wel vliegen met de vliegtuigen omdat nog niet is bewezen dat er iets mis is. Ook is niet bewezen dat de twee crashes iets met elkaar te maken hebben.

Als nog niets bekend is over de oorzaak, waarom nemen landen dan die maatregelen?

De Nederlandse minister Cora van Nieuwenhuizen liet weten 'geen enkel risico te nemen'. Zij volgt een advies van de Europese organisatie voor luchtvaartveiligheid EASA. Luchtvaartmaatschappij TUI is de enige Nederlandse maatschappij die het type in bezit heeft. Zij vliegen er niet meer mee. 

Luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft vindt de beslissing om de vliegtuigen aan de grond te houden 'opmerkelijk', maar hij kan zich er toch alles bij voorstellen. Volgens hem gaat het om een gevoel dat nu heerst, maar 'nog niemand heeft gezegd dat het vliegtuig niet luchtwaardig is'. Ook is het onderzoek naar de ramp van afgelopen zondag nog lang niet afgelopen, dus conclusies kunnen nog niet worden getrokken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Piloten klagen al maanden over Boeing 737 MAX 8

Wat gebeurt er met vluchten die gepland stonden met dit toestel?

TUI heeft al laten weten te 'schuiven in de vloot'. In ieder geval moet iedereen 'gewoon op vakantie kunnen'. "We hebben tien vliegtuigen in totaal, nu huren we wat toestellen in." TUI is de enige maatschappij in Nederland die de vliegtuigen in het bezit heeft.

Wat doet Boeing zelf?

Het vliegtuig is volgens Boeing zelf gewoon veilig, maar om het gevoel van onveiligheid te verminderen, heeft het bedrijf aangekondigd softwareverbeteringen door te voeren. Dat zal de komende weken gebeuren. Ook zal er meer training voor piloten komen, belooft Boeing.

De situatie is kritiek voor Boeing, want juist dit vliegtuig is belangrijk voor het bedrijf. Dit type is pas sinds 2017 in gebruik en moet de concurrentie aangaan met de nieuwe vliegtuigen van Airbus. Volgens Boeing zelf is dit het bestverkochte type in de geschiedenis van het bedrijf. "Er zijn 4700 aanvragen van meer dan 100 klanten wereldwijd." In totaal waren er tot nu toe bijna 400 in gebruik.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore