Hobby wordt hel

Duivenhouders zijn ten einde raad: 'De slechtvalk eet onze duiven op'

12 maart 2019 14:40 Aangepast: 12 maart 2019 16:43
Nabil Boolaayoun met één van zijn duiven. Beeld © Eigen foto.

"Het wordt steeds erger en erger, we kweken prachtige jonge duiven die vervolgens worden opgegeten door roofvogels." Nabil Boolaayoun kan er niet meer tegen. Hij heeft ruim 100 postduiven en vooral de slechtvalk maakt van zijn hobby nu een hel. "Het worden er steeds meer. Het moet echt stoppen."

Alleen bij hem zijn er al tientallen duiven per jaar slachtoffer, zegt Nabil. Hij kan ze niet binnen houden, ze moeten trainen voor de wedstrijden die begin april op het programma staan. En laat dit nu precies het broedseizoen zijn van de slechtvalk. De slechtvalkkuikens moeten gevoed worden, en de postduif is daar de dupe van, zegt Nabil.

Een miljoen voor een duif

Zijn hobby wordt er dus niet leuker op. Hij overweegt zelfs te stoppen als het niet minder wordt. Zijn oplossing: de nestkasten weghalen die Nederland voor de slechtvalk heeft geplaatst om te broeden. "Als dat gebeurt zullen de slechtvalken andere plekken opzoeken."

Zo slaat de roofvogel toe:

Zolang dat niet gebeurt, zullen de slechtvalken telkens maaltijden van rond de 100 euro per stuk verorberen, want zoveel zijn de duiven van Nabil gemiddeld waard, vertelt hij. Het zijn lang niet de duurste postduiven. "Er is er laatst één in China verkocht voor meer dan twee miljoen euro. Maar er worden vaker duiven voor meerdere tonnen verkocht."

'Ze slaan te pletter tegen ramen'

Maurice van der Kruk is voorzitter van NPO, de landelijke bond voor duivenbezitters. Hij snapt de frustratie van Nabil, want de slechtvalk is ook volgens hem een flink probleem. Niet alleen de duiven die daadwerkelijk worden opgegeten raak je namelijk kwijt als duivenmelker, maar de andere duiven worden opgejaagd en raken in de stress.

Een opgegeten duif van Nabil. Een opgegeten duif van Nabil.

"Vervolgens slaan ze te pletter tegen wat dan ook, ramen, deuren, treinen." Van der Kruk wil graag met de politiek en de Vogelbescherming aan tafel. Niet om alle nestkasten te verwijderen, maar wel om 'de slechtvalkstand in ieder geval te reguleren'. Het is volgens hem namelijk niet erg als er af en toe een duif verdwijnt of wordt opgegeten. "Dat hoort erbij. Maar het is nu wel erg overdreven."

Vogelbescherming

Van der Kruk wil benadrukken dat hij niet tegen de slechtvalk is, Nabil deelt die mening. "Een prachtig dier", zegt Nabil zelfs. "Maar als er minder zijn kunnen wij onze hobby op een normale manier blijven uitoefenen." Vooral de duivenmelkers die dicht in de buurt van een nestkast met slechtvalken wonen, hebben er veel last van, zegt Van der Kruk. "Dat maakt veel uit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Schatrijke Chinezen storten zich op 'onze' postduiven en drijven de prijs op

Toch is een oplossing nog niet nabij. De Vogelbescherming ziet het namelijk heel anders. Een woordvoerder onderkent weliswaar dat de slechtvalk postduiven eet, maar dat dat slechts om 12 procent van de overleden postduiven gaat. "Dat blijkt uit grootschalig Engels onderzoek. De rest vliegt bijvoorbeeld tegen ramen aan. Moeten we dan ook alle ramen verbieden?"

Petitie

Ook de petitie die vorig jaar werd aangeboden aan de Tweede Kamer vond de woordvoerder niet erg indrukwekkend. 8000 handtekeningen werden volgens haar ingeleverd. Voor andere diersoorten halen ze volgens haar 'zomaar 30.000 handtekeningen op'.

Ze begrijpt wel dat het voor een individuele duivenhouder dramatisch kan zijn als er dure postduiven worden opgegeten, maar wat haar betreft is er geen reden voor een aanpassing van de huidige slechtvalkstand. "Ze hebben een plek in onze natuur, en ook zij moeten eten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore