Wie is de Mol?

'Hoe zat het nou met die stokjes?' Alles wat je wilt weten over onze Mol Merel Westrik

11 maart 2019 17:06 Aangepast: 11 juli 2019 17:26
Merel Westrik en redacteur Esther Maas Beeld © RTL Nieuws

Het zal je vast niet zijn ontgaan: onze nieuwslezer Merel Westrik is 'de Mol' van 2019. Hoe vond zij het om te moeten liegen en bedriegen en wat is haar het meest bijgebleven van het hele avontuur in Colombia? Wij vroegen het haar in een livestream op onze Facebookpagina.

Hoe was je weekend?

"Het was een heel heftig weekend, maar wel ongelooflijk leuk. De ontknoping was super bijzonder in het Vondelpark, met zo veel mensen. Het was wel spannend toen de puzzel in elkaar werd gelegd. Dan hoorde je op een gegeven moment klik, klik, klik en dan moest ik het zeggen. Ik had het boven op een zolderkamertje geoefend, dus daar was ik wel gespannen voor. En nu is het vooral heel bevrijdend om het eindelijk te kunnen zeggen en niet meer te hoeven liegen tegen al mijn collega’s op de redactie. Daar ben ik heel blij mee."

Kun je wel een goede Mol zijn én een betrouwbare nieuwslezer?

"Voordat ik hieraan meedeed, ben ik naar hoofdredacteur Harm Taselaar gegaan. Het leek me een waanzinnig avontuur, maar ik zou wel moeten liegen en bedriegen. En het was ook duidelijk dat ik niet altijd de waarheid zou spreken. Harm zei: ‘Mensen snappen dat heus wel.’ Wie is de Mol is gewoon een spel waar je een aantal weken inzit, dat speel je met z’n allen. En dat doe je zo fanatiek mogelijk. Daarna is het klaar. In mijn werk lieg ik nooit. Bovendien zit er een hele redactie achter die me kan controleren als ik iets wil zeggen dat niet klopt."

Wist je meteen dat jij de Mol zou gaan worden?

"Nee, want alle kandidaten moeten een Mollicitatie doen. Je krijgt dan een gesprek met de mensen van het programma en zij vragen dingen als: zou jij de Mol willen zijn, hoe zou je het aanpakken, ben je stressbestendig, presteer je onder druk, wat zou je tactiek zijn? Dan heb je dus zo'n heel gesprek en op basis daarvan kiezen ze iemand uit. Je kunt dus niet zeggen vooraf: ik doe alleen mee als ik de Mol mag zijn."

Heb je eenzame momenten gehad tijdens de opnames?

"Soms ging het heel slecht met de opdrachten. Dan werden mensen pissig op elkaar. Bijvoorbeeld bij de serenade-opdracht op het balkonnetje. Rick-Paul werd toen heel boos op mij. Dan keert de sfeer zo en dat geeft je wel een naar gevoel. Dan denk je wel: 'Ja, ok. Ik heb ook gewoon niet goed m’n best gedaan. Ik heb de boel lopen frustreren.' De opdracht is dan op zo'n moment niet gelukt en daar sta je dan in jezelf ook nog om te lachen. Ik voelde me soms ook wel slecht als ik moest liegen. Dat was vooral bij Jamie, mijn bondje. Hij heeft me zo vaak gevraagd of ik de Mol was."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Record: 3,5 miljoen mensen zien dat Merel Westrik de mol is

Wat was er nou aan de hand bij dat spel waarbij je die pinnen uit het bord moest trekken?

"Er stond een vrijstelling voor de finale op het spel, maar daar had ik als Mol natuurlijk helemaal niks aan. Ik hoefde de vrijstelling dus ook niet te hebben. Ik dacht: 'Ik ga nu de ideale kandidaat uithangen.' Ik was zo aan het tellen en in een vlaag van verstandsverbijstering pakte ik de pin eruit en kreeg Niels de vrijstelling. Ik schrok heel erg en dacht: heb ik nu het spel verpest?"

Hoe bang was je dat anderen door zouden hebben dat jij de Mol was?

"Je weet natuurlijk zelf dat je de Mol bent, dus je denkt ook dat anderen zo naar je kijken. En anderen kijken ook, maar niet alleen naar jou. Ze kijken ook naar de rest. Ik was wel bang toen ik het labyrint uitkwam, bijvoorbeeld. Ik dacht: als ze me gaan fouilleren, dan ben ik erbij! Die avond viel er geld uit m’n bh in de kamer. Als iemand dit gezien had, dan was ik er gloeiend bij geweest. We moesten natuurlijk ook wel eens kamers delen, dus dat had zomaar gekund."

Heb je wel eens gehad dat je je per ongeluk versprak?

"Nee, maar ik moest wel steeds nadenken dat ik mezelf ook als kandidaat zag. Zo moest ik erop letten dat ik niet zou zeggen ‘de anderen’ of ‘de kandidaten’. Dus dat ik mezelf niet in woorden in een andere rol zou plaatsen."

Waren alle vogels die we zagen in de verschillende afleveringen een verwijzing naar jouw naam?

"Dat weet ik niet, maar ik denk het eigenlijk stiekem wel. Toen Susan Visser de Mol was, waren er ook steeds veel vissers en bootjes te zien. Dus ik denk het wel, maar ik weet niet voor 100% zeker of het met opzet is gedaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kijkers stellen vragen aan 'de Mol' Merel Westrik

Wat schreef je op in je Molboekje?

"Gewoon alles! Precies zoals de andere kandidaten. Ik deed ook gewoon steeds alsof ik kandidaat was. Ik ben natuurlijk journalist, dus iedereen zou ook van mij denken dat ik veel schrijf en dat ik veel ga checken. Als ik niet zou schrijven, zou iedereen meteen denken: dit klopt van geen kanten. Dus ik schreef alles op: wie had wat aan? Wie ging als eerste de bus in? Wie als laatste? Wie stond aan rechts bij die opdracht, wie links? Wie haalde de kist omhoog? Echt alles dus. Je zou denken voor niks, maar je wilt de test ook kunnen maken als kandidaat. Op die manier kon ik toch een beetje meepraten na de test."

Aan wie heb je verteld dat je de Mol was?

"Poe, even denken hoor. Ik heb de afgelopen tijd zoveel gelogen, dat ik soms niet meer weet wie ik wat heb verteld. Mijn moeder wist dat ik de Mol was. Zij kent het spel en ze vindt het fantastisch om te kijken."

Wat is je mooiste herinnering aan Wie is de Mol?

"Een van de mooiste herinneringen was toch wel de was ophangen. We moesten in het dorp zoveel mogelijk was verzamelen in de kleuren van de vlag van Colombia. In het eerste huisje waar Niels en ik naar binnen gingen, lag een omaatje te slapen aan de rechterkant. En links ook en achterin nog een blind omaatje. En weer een andere deed de deur open. Wij mochten alles meenemen daar. Ze waren allemaal zo lief daar! Met die was is het allemaal goed gekomen trouwens. Alles is gewassen en gestreken op de goede plek teruggekomen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore