Hoe populair is jouw naam?

Steeds meer mensen veranderen hun achternaam

25 maart 2019 06:01 Aangepast: 25 maart 2019 17:12
Aanvoerder Virgil van Dijk van het Nederlands Elftal is ontevreden met zijn achternaam en speelt daarom met zijn voornaam op het shirt. Beeld © ANP

Nederland telt zo’n 300.000 verschillende achternamen. Van Aafjes tot Zzamouri. Dat worden er steeds meer, maar niet iedereen is even blij met zijn naam. Sterker nog: steeds meer mensen veranderen hun familienaam. Benieuwd naar de populariteit van jouw achternaam? Zoek het hier op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe achternaam omdat de vorige besmet was: 'Hij zat me in de weg'

Volgens de Nederlandse Familienamenbank is De Jong de meest voorkomende achternaam in Nederland. In 2007 droegen bijna 84.000 mensen die naam.

Veel mensen dragen hun familienaam met trots, maar niet iedereen is er blij mee. De laatste jaren is er zelfs een flinke stijging van het aantal naamsveranderingen in Nederland, blijkt uit cijfers van de Dienst Justis. In 2012 werden 1269 naamsveranderingen goedgekeurd, vorig jaar was dat aantal gegroeid naar 2057.

Verzoeken om naamsverandering per jaar:

Opticien Schele

De redenen voor een naamsverandering lopen uiteen. Bijvoorbeeld omdat mensen na een scheiding de achternaam van hun kinderen willen wijzigen of omdat mensen problemen ervaren bij het uitoefenen van hun beroep, zoals de opticien die Schele heet.

Aanvoerder Virgil van Dijk van het Nederlands voetbalelftal laat zich het liefst bij zijn voornaam noemen, vanwege een slechte band met zijn vader. Vandaar dat achterop het shirt van de voetballer steevast zijn voornaam Virgil prijkt. In 2017 vertelde hij in het Dagblad van het Noorden wel van plan te zijn om zijn moeders achternaam Fo Sieeuw ooit aan te nemen.

835 euro

Nu is dat volgens de captain nog te veel rompslomp. Je naam veranderen is namelijk niet eenvoudig. Je moet aan veel voorwaarden voldoen en bovendien een goed gevulde portemonnee meenemen. Een naamswijziging kost je namelijk 835 euro.

Volgens een woordvoerder van Dienst Justis is het vooral moeilijk en duur om alles correct door te voeren in overheidsadministraties. "De leges voor naamswijziging zijn kostendekkend. Voor slachtoffers van incest die psychische hinder ondervinden van hun naam is naamswijziging kosteloos." Daarvoor moet de dader overigens wel veroordeeld zijn.

Een verklaring voor de stijging van het aantal naamswijzigingen heeft Justis niet. Wel blijkt uit nadere cijfers dat de meeste naamswijzigingen gedaan worden door mensen die de achternaam van hun moeder willen aannemen in plaats van die van hun vader. Daarnaast zijn de afgelopen jaren bijna 100 bespottelijke en 14 verkeerd gespelde achternamen gewijzigd. 

Minder Poepjes, meer Pengels

Sommige achternamen komen door naamsveranderingen steeds minder vaak voor. Neem de van origine Friese achternaam Poepjes. In 1947 waren er 562 personen met deze naam. In 2007 nog maar 286. Een halvering dus. Ook de achternaam ‘de Dood’ lijkt langzaam uit te sterven. Van 347 in 1947 naar 291 in 2007.

In de afgelopen vijftig jaar is het aantal verschillende achternamen in Nederland desondanks wel flink gegroeid. Vooral onder invloed van immigratie. Zo werden typische Surinaamse namen als Pengel en Croes geïntroduceerd en telt het land inmiddels honderden Cheung’s, Wongs (China) en Nguyens (Vietnam).

En in 1947 heette nog geen enkele inwoner van Nederland Yilmaz. In 2007 was die achternaam goed voor de 291e plaats op de ranglijst van meest voorkomende achternamen in Nederland. Ruim 4600 mensen hadden destijds de achternaam Yilmaz.

Zoek het op

De cijfers vliegen je in het nieuws om de oren, maar wat betekenen ze voor jou? De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vertaalt de meest interessante data naar interactieve tools, graphics en kaarten. Zo kun jij jouw eigen situatie of buurt bekijken. Bekijk alle artikelen op de overzichtspagina van Zoek het op of druk op 'Volgen' om automatisch op de hoogte te worden gehouden van nieuwe artikelen.

Waarom Smid, Kuznetsov en Ferrari een beetje familie zijn

Door migratie kennen we dus steeds meer verschillende achternamen. De meest voorkomende achternamen in andere landen zullen dan ook niet heel opmerkelijk voorkomen. Op onderstaande kaart vind je per Europees land de meest voorkomende achternamen.

Op het eerste oog lijkt het een ratjetoe aan namen, maar niets is minder waar. Neem de in Nederland populaire achternamen Smit, Smid en Smits, vernoemd naar het aloude beroep van smid. In Engeland kennen ze daarvoor de naam Smith, in België De Smet en in Duitsland Schmidt. Maar wist je dat ook het Italiaanse Ferrari, het Hongaarse Kovács, het Poolse Kowalski, het Franse Lefebre en het Russische Kuznetsov verwijzen naar hetzelfde beroep?

En dat is het geval bij veel meer namen. Zo kennen wij de populairste Duitse achternaam Müller als Molenaar. In Spanje is het Molina en in Oekraine is Melnyk zelfs de populairste naam in het land.

Hallo, ik heet Kroaat en ik kom uit Slowakije

Sommige namen zetten je aan het denken. Zo is de populairste achternaam in Slowakije Horváth, dat zich laat vertalen als: Kroaat. Slowakije en Kroatië zijn geen buurlanden, maar ook in het tussenliggende Hongarije komt Horvath veel voor. Net als in Kroatië zelf, waar Horvat de populairste naam is.

En dan is er ook nog IJsland. Het enige land waar de voornaam van de vader nog bepalend is in het doorgeven van de naam. Voorheen was dat bijvoorbeeld ook zo in Zweden (Andersson, Petterson), maar in IJsland is het nog actueel. De populairste naam op het vulkanische eiland is Jónsdóttir, te vertalen als dochter van Jón.

Ook in Nederland werd de achternaam vroeger veel vernoemd naar de vader. Zo zijn de populaire namen Jansen en Janssen verbasteringen van Janszoon en leidt de naam Hendriks naar het oude Hendrikszoon.

Waar is jouw naam populair?

In de Familienamenbank van CBG is ook te vinden waar in het land jouw naam het meest voorkomt. Daardoor weten we bijvoorbeeld dat De Vries en De Jong vaker voorkomen in Friesland en dat de Janssen met de dubbele s vooral te vinden is in Limburg. Benieuwd naar de spreiding van jouw naam? Check het hier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore