Box 3

Zoveel belasting betaal je over je spaarcenten

05 maart 2019 19:01 Aangepast: 06 maart 2019 15:31
Wie een goedgevuld spaarvarken heeft, betaalt daar belasting over. Beeld © ANP / Koen Suyk

Heb je veel geld op de bank staan? Dan betaal je daar belasting over: de vermogensrendementsheffing. Als je een ton aan spaargeld hebt is dat bijvoorbeeld 423 euro. Bekijk hier óf en hoeveel jij moet betalen.

Werkt de tool niet goed? Klik hier om hem in een nieuw tabblad te openen.

Hoe werkt de belasting?

De belastingdienst gaat er vanuit dat je met je spaargeld iets verdient. Bijvoorbeeld omdat je rente trekt op je spaarrekening, of omdat je winst maakt met beleggingen. Over die inkomsten betaal je een belasting van 30 procent in Box 3 van de inkomstenbelasting. 

Wie weinig spaart, hoeft ook niet te betalen. De eerste 30.360 euro spaargeld is in 2019 namelijk vrijgesteld. Daarboven is de belasting verdeeld in drie schijven. 

Als je meer vermogen hebt, verwacht de Belastingdienst dat je daarvan ook meer belegt, in plaats van spaart. Voor spaargeld gaat de belasting uit van een rendement van 0,36 procent, bij beleggingen ligt het verwachte rendement een stuk hoger: 5,38 procent.

Miniatuurvoorbeeld
RTLZ

Miljonairstaks: Wat betalen 'superrijken' nu al aan vermogensbelasting?

Zoek het op

De cijfers vliegen je in het nieuws om de oren, maar wat betekenen ze voor jou? De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vertaalt de meest interessante data naar interactieve tools, kaarten en graphics. Zo kun jij jouw eigen situatie of buurt bekijken. Bekijk alle artikelen op de overzichtspagina van Zoek het op of druk op 'Volgen' om automatisch op de hoogte te worden gehouden van nieuwe artikelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore