Donorkinderen

Spermadonor mag toch anoniem blijven: 'Kinderen zijn de dupe'

04 maart 2019 19:37 Aangepast: 04 maart 2019 23:08
Archieffoto. Beeld © ANP

Door nieuwe werkafspraken tussen het ministerie en klinieken kunnen spermadonoren die eerder hadden aangegeven niet anoniem te hoeven blijven, nu alsnog tóch kiezen voor anonimiteit. Daardoor krijgen donorkinderen ineens niet meer de kans om de naam van de donor te weten te krijgen.

Dat bevestigt de Stichting Donorkind naar aanleiding van een uitzending van Nieuwsuur maandagavond. Nieuwsuur zegt een interne brief in handen te hebben waarin dat staat. 

Een wet uit 2004 moest ervoor zorgen dat mannen niet meer anoniem hun zaad konden doneren. Nu blijkt dat donoren die voor 2004 als 'bekend' geregistreerd stonden, er alsnog voor kunnen kiezen om anoniem te blijven. "Klinieken zijn niet zo voor bekendheid, en minister De Jonge van volksgezondheid vindt volgens ons ook dat een donor altijd anoniem moet kunnen zijn als hij dat wil", zegt voorzitter Ties van der Meer van Stichting Donorkind. "Maar die wet uit 2004 is heel duidelijk: geen anonimiteit meer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klinieken vroegen spermadonoren niet of ze gevonden wilden worden

Donor toch onbekend

Volgens Van der Meer zijn al zeker tien donorkinderen bekend waarvan de ouders destijds de verzekering hadden gekregen dat de spermadonor zijn naam wel bekend wilde maken, maar daar nu op terug is gekomen. "Die ouders hebben destijds heel bewust gekozen voor een donor die uiteindelijk bekend wilde zijn bij het gezin", zegt Van der Meer. "Nu is ze toch de keuze weer voorgelegd en hebben die donoren gekozen voor anonimiteit. En het kind weet uiteindelijk niet wie de donor was."

De stichting vindt dat de minister nu iets heeft afgesproken met de klinieken dat in feite 'de wet breekt'. "En daar zijn donorkinderen van wie de ouders destijds bewust een keuze hebben gemaakt voor bekendheid van de donor de dupe van."

Reactie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport:

"De minister kan zich voorstellen dat dit voor teleurstelling en boosheid zorgt, maar het is overeenkomstig de overgangsregeling'' van de wet, laat Volksgezondheid weten. "Ook in de oude situatie van voor 2004 konden donoren die eerder hadden aangegeven bekend te mogen worden, daarvan terugkomen", aldus het ministerie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore