Afscheid

Steeds vaker uitvaart voor doodgeboren kinderen

04 maart 2019 15:54 Aangepast: 04 maart 2019 16:12
Archieffoto. Beeld © ANP

Levenloos geboren kinderen krijgen steeds vaker een speciaal afscheid of een echte uitvaart, net als kinderen die te vroeg zijn geboren en het niet hebben gered.

Dat zegt het Verbond van Verzekeraars, die zich baseren op cijfers van (uitvaart)verzekeraars waaronder Dela en Ardanta. Dela is een van de grootste verzekeraars op uitvaartgebied en ziet sinds 2013 een verdubbeling in het aantal uitvaarten voor doodgeboren kinderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doodgeboren kindjes kunnen eindelijk worden geregistreerd: 'Het is emotioneel'

Onderdeel van het gezin

"Vanaf het prille begin van een zwangerschap maakt een kind immers al onderdeel uit van het gezin", verklaart Dela-directeur Edzo Doeve.

Zijn organisatie verzorgt nu zo’n 160 uitvaarten per jaar voor levenloos en te vroeg geboren baby’s die overleden. Dela is overigens een van de verzekeraars die helemaal geen grens meer hanteren. Hoe kleiner het kindje is, hoe minder de behoefte aan een echte uitvaart is. Ouders willen dan vaak liever een klein en intiem afscheid.

Beneden 24-wekengrens

Volgens de Wet op de Lijkbezorging moet een kind dat na 24 weken zwangerschap levenloos wordt geboren, altijd begraven of gecremeerd worden, maar in 2013 besloten de uitvaartverzekeraars om ook beneden die 24-wekengrens dekking te bieden, in ieder geval dus vanaf twintig weken.

De uitvaarten worden ook vaker voorafgegaan door een zogenoemde wateropbaring. Als een te vroeg geboren kind in het water is gelegd, ziet het er over het algemeen beter uit.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore