Ga naar de inhoud
Vijf moorden

Holleeder stoïcijns na eis levenslange celstraf: 'Hij wist dit al vanaf dag één'

Willem Holleeder in de rechtbank. Beeld © Petra Urban

Willem Holleeder reageerde emotieloos toen hij hoorde dat het Openbaar Ministerie een levenslange gevangenisstraf tegen hem eiste. Dat zegt RTL-verslaggever Rik Konijnenbelt. "Het is de eis die iedereen verwacht had. Ook Holleeder zelf."

Volgens Konijnenbelt was de sfeer in de rechtszaal dan ook rustig. "Er was geen applaus of iets dergelijks."

Levenslang
Lees ook:
Levenslang geëist tegen Willem Holleeder

'Hij reageerde stoïcijns'

Toen de officier van justitie de laatste woorden van het requisitoir uitsprak en een levenslange gevangenisstraf eiste, toonde Holleeder weinig emotie.

Zelfs de advocaat van Holleeder wist volgens Konijnenbelt vanaf de eerste dag van het proces al dat dit de eis ging worden. "Het gaat hier natuurlijk om betrokkenheid bij vijf moorden. Het Openbaar Ministerie zet zo hoog mogelijk in."

'Versimpelde versie van het bewijsmateriaal'

Volgens Sander Janssen, de advocaat van Holleeder heeft t het OM een 'vrij algemeen, enigszins eenzijdige en versimpelde versie' van het beschikbare bewijsmateriaal aan de rechtbank heeft voorgelegd."Het OM heeft niet helemaal recht gedaan aan de complexiteit en de omvang van dit dossier", zegt Janssen kort na de eis. "Als je dit requisitoir hoort, vraag je je af: waarom zijn we hier met zijn allen zo lang mee bezig geweest?"

Volgens hem heeft het OM alleen  dingen uit het dossier gebruikt die 'in hun straatje pasten'. "Dingen die niet zo goed passen, zijn weggelaten. Ik snap dat je keuzes moet maken in zo'n groot dossier, maar dan moet je wel uitleggen waarom je de keuzes maakt. Die uitleg heb ik gemist."

Bekijk hier het uitspreken van de strafeis tegen Holleeder

01:54
Holleeder hoorde de eis onbewogen aan.

Vijf moorden

Het OM verdenkt Holleeder ervan opdracht te hebben gegeven voor de moord op Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), John Mieremet (2005), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Vastgoedhandelaar Willem Endstra werd op 17 mei 2004 in Amsterdam doodgeschoten. Een zakenpartner raakte daarbij gewond. Crimineel John Mieremet werd op 2 november 2005 in de Thaise badplaats Pattaya geliquideerd. Cor van Hout - die in 1983 samen met Holleeder biermagnaat Freddy Heineken ontvoerde - werd op 24 januari 2003 in Amstelveen vermoord. Zijn vriend Robert ter Haak, die naast hem stond, werd eveneens dodelijk geraakt.

1
Lees ook:
1 verdachte, 5 moorden: de zaak Holleeder ontrafeld