Vijf moorden

Levenslang geëist tegen Willem Holleeder

01 maart 2019 14:00 Aangepast: 01 maart 2019 15:48
Holleeder tijdens de eerste dag van het slotbetoog. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zojuist een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Willem Holleeder. Hij wordt verdacht van het opdracht geven tot vijf moorden. Holleeder reageerde volgens verslaggever Rik Konijnenbelt stoïcijns en toonde weinig emotie.

Holleeder hoorde de strafeis schijnbaar onbewogen aan. Hij zag de eis aankomen, zeggen zijn advocaten. Holleeder heeft alle beschuldigingen ontkend. Vandaag komt hij zelf niet meer aan het woord. Op 2 april heeft hij het laatste woord.

De uitspraak van de rechter is begin juli.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Holleeder stoïcijns na eis levenslange celstraf: 'Hij wist dit al vanaf dag één'

Vijf moorden

Het OM verdenkt Holleeder ervan opdracht te hebben gegeven voor de moord op Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), John Mieremet (2005), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Vastgoedhandelaar Willem Endstra werd op 17 mei 2004 in Amsterdam doodgeschoten. Een zakenpartner raakte daarbij gewond. Crimineel John Mieremet werd op 2 november 2005 in de Thaise badplaats Pattaya geliquideerd. Cor van Hout - die in 1983 samen met Holleeder biermagnaat Freddy Heineken ontvoerde - werd op 24 januari 2003 in Amstelveen vermoord. Zijn vriend Robert ter Haak, die naast hem stond, werd eveneens dodelijk geraakt.

De verwachting was al dat het OM levenslang zou eisen tegen Holleeder.

Bekijk hier het uitspreken van de strafeis tegen Willem Holleeder

"De straf moet voorkomen dat de verdachte ooit nog in de gelegenheid zal zijn om zijn praktijken voort te zetten", zei de officier.

Moordcommando

Volgens het OM staat in alle zaken vast dat Holleeder het brein is achter de liquidaties. Samen met zijn criminele partners Dino Soerel en Stanley Hillis zou Holleeder twee groepen uitvoerders hebben aangestuurd.

De moorden op Endstra en Mieremet zouden zijn gepleegd door een ‘moordcommando’ uit Alkmaar. De liquidatie van Van Hout moet volgens het OM op het conto worden geschreven van een groep rond Jesse R., een inmiddels tot levenslang veroordeelde huurmoordenaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na maar liefst 50 zittingsdagen is het zover: Holleeder hoort zijn strafeis

'Spoor van ellende, verdriet en ontreddering'

Het OM stelt dat Holleeder zijn leven lang 'een spoor van ellende, verdriet en ontreddering' heeft achtergelaten. Dat hij zegt dat hij naar de bovenwereld wilde is volgens het OM slechts schijn. "Hoewel hij dweepte met personen uit de bovenwereld, werd hij slechts gedreven door een niet aflatende honger naar geld."

Volgens het OM moet zijn straf recht doen aan het leed van de nabestaanden en duidelijk maken dat de maatschappij 'geen genoegen neemt' met personen zoals Holleeder. Ook mag het niet gebeuren dat hij 'ooit nog in de gelegenheid is zijn praktijken voort te zetten'.

Dit is waarom het zo lang duurde voor er een eis kwam

Verslaggever Rik Konijnenbelt legde voor de eis er was uit wat de Holleeder-zaak zo ingewikkeld maakt en waarom er ruim vijftig zittingsdagen nodig zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore