Feit of fabel?

Mag je vreemdgaan met carnaval? 'Nee joh, dat mag nooit'

28 februari 2019 16:00 Aangepast: 28 februari 2019 19:41
Maarten Schelvis heeft er zin in. Beeld © Eigen foto.

Carnaval draait om vreemdgaan, zuipen en slechte muziek. Dat vinden veel mensen van boven de rivieren in ieder geval. Niks van waar, zeggen carnavalskenners Maarten Schelvis en Sander Mattheijssen. Wij legden hen acht stellingen voor die zij met feit of fabel moesten beantwoorden. Zo kom jij (als je geen Brabander of Limburger bent) niet voor verrassingen te staan.

1. Vreemdgaan mag tijdens carnaval

Maarten (al jaren feest-dj tijdens carnaval, maar eigenlijk Noord-Hollander): "Fabel. Vreemdgaan mag nooit. Het punt is dat mensen als ze een borrel op hebben vaker vreemdgaan. En bij carnaval staan mensen vaker in de kroeg. Het ligt dus niet per se aan carnaval dat mensen vaker vreemdgaan, maar dat ze meer in de kroeg zijn."

Sander (auteur van 'Hét carnavalsboek'): "Fabel. Vreemdgaan moet je nooit doen. Dat dat bij carnaval hoort, slaat nergens op. Het gebeurt ook tijdens een kermis of op Koningsdag, dus dat heeft niets met carnaval te maken."

2. Mensen van boven de rivieren hebben tijdens carnaval minder te zeggen

Maarten: "Feit. Je bent te gast. Het is net alsof je met een vriend naar zijn bedrijfsfeestje gaat. Je mag meeproeven, maar je moet wel gedragen naar de regels die daar gelden."

Sander: "Ligt eraan wat ze komen doen. Als ze menen dat ze hier alleen bier moeten drinken en vrouwen in hun kont moeten knijpen, dan mogen ze thuisblijven. Maar als ze hier komen omdat ze gek zijn van het feest, is het natuurlijk allemaal prima. Je moet gewoon respecteren hoe het feest wordt gevierd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Carnaval: zuipen, wildplassen en beroofd worden

3. Zonder alcohol geen carnaval

Maarten: "Fabel. Ik drink nooit bij carnaval, want dan ben ik als dj aan het werk, maar ik heb het altijd ontzettend naar mijn zin. En ik weet ook van komediant Steven Brunswijk dat hij niet drinkt en het feest ontzettend mooi vindt."

Sander: "Feit. Het kan natuurlijk wél zonder alcohol. Maar met alcohol is wel net de rem eraf, gaan mensen sneller dansen en wordt er sneller gelachen. Als iedereen alleen maar Spa drinkt, wordt het toch een net iets ander feestje, maar dat betekent niet dat je helemaal lazarus moet worden."

4. Een gekocht pak is geen outfit

Maarten: "Fabel. Dat moet gewoon kunnen. Natuurlijk is het leuk als je zelf een outfit knutselt, maar als je er een koopt maakt dat echt niets uit."

Sander: "Fabel, maar de voorpret die je hebt als je met een groep een outfit maakt, is wel heel leuk. Je leeft er dan anders naartoe. Het kan dus beide en er zijn echt hele mooie pakken te koop in winkels. Helaas zit niet iedereen meer achter de naaimachine. Soms ontbreekt de tijd, en soms simpelweg de vaardigheden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Je Casa de Papel-outfit kan worden geweigerd

5. Een goede carnaval kost een zomervakantie

Maarten: "Feit, ik denk misschien nog wel meer dan dat! Bij carnaval komen mensen het hele dorp of stad tegen en drinken ze met iedereen een biertje. Op vakantie maak je misschien een potje of haal je rondjes. Maar bij carnaval denken mensen vaak niet na over geld. Ze laten zichzelf gewoon lekker gaan!"

Sander: "Haha, tsja, het kan wel 100 euro per dag kosten misschien. Het is zo gek als je het zelf maakt. Laten we zeggen: het kost zeker een paar duiten."

6. Brabants carnaval is beter dan Limburgs carnaval

Maarten: "Nou, dat hangt er echt vanaf. Als jij uit Limburg komt is het daar leuker. Ik als Noord-Hollander vind het in Brabant leuker, daar is het denk ik iets toegankelijker. Dus kom je van boven de rivieren, dan kun je misschien beter naar Brabant."

Sander: "Je moet het vieren in de plek waar je vandaan komt. Wie ben ik om te zeggen waar het leuker is. Ik denk wel dat de mensen in Limburg iets meer verbonden zijn. Ieder liedje dat daar wordt ingezet, wordt meegezongen."

7. Een goed carnavalslied is vulgair

Maarten: "Fabel, maar een leuke woordgrap is altijd goed. Een beetje dubbelzinnigheid vind ik heel leuk. Dat hoeft niet met seks te maken te hebben, maar kan wel natuurlijk."

Sander: "Fabel. In Limburg zijn de liederen vaak helemaal niet vulgair. Den Bosch heeft ook een eigen liedjescultuur. Maar de Snollebollekes enzo (een bekende carnavalsband), tsja die doen dat meer." 

8. De polonaise kan echt niet meer

Maarten: "Fabel! Juist wel joh! Het liefst zo veel mogelijk. Het mooiste vind ik als de polonaise helemaal naar buiten gaat, de hele zaal leegloopt en dat dan iedereen weer terugkomt. De polonaise mag van mij nog jaren blijven."

Sander: "Fabel. Je moet vooral doen wat je niet laten kan. De polonaise is een onderdeel van menig feestzaal, die houden we er lekker in."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schilders gaan viral met carnavalshit: 'Jij krijgt die kwast niet meer uit mijn hand'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore