Vijf gekke gewoontes

Dit is typisch Nederlands volgens een Syriër: 'Elke dag hetzelfde ontbijt'

28 februari 2019 15:48 Aangepast: 28 februari 2019 17:17
Anwar Beeld © Anwar Manlasadoon

Het is alweer 3,5 jaar geleden dat de Syrische Anwar Manlasadoon (28) naar Nederland kwam. Hij verbaast zich nog dagelijks over bepaalde gewoonten van Nederlanders. "Waarom praten tegen een huisdier? Ben ik nou gek?"

Anwar kwam in 2015 naar Nederland vanuit zijn woonplaats Aleppo. Hij was toen 25. Inmiddels volgt hij de HBO-opleiding tot industrieel ontwerper aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

Ook blogt hij over zijn integratie voor De Gelderlander. Hij staat daarmee nu op plek vier in de Kleurrijke Top 100. Dat is een jaarlijkse ranglijst van Nederlanders die initiatief nemen voor een meer inclusieve samenleving. We vroegen Anwar om vijf typisch Nederlandse dingen die hem opvallen.

1. Elke dag hetzelfde ontbijt

Anwar woonde een tijdje in een asielzoekerscentrum in Arnhem. Daar kon hij niet zelf koken en dus kwam hij al snel in aanraking met de Nederlandse eetgewoontes. "Elke ochtend om acht uur moesten we in de rij voor ons ontbijt", vertelt hij. "Dat was elke dag hetzelfde: een boterham, kaas en jam. Hoe doen Nederlanders dat? Ze lijken echt blij met hun eten, maar het is altijd hetzelfde. Dat is zo saai."

In Syrië ontbeet Anwar altijd met van alles en nog wat: bonen, uien, andere groente, yoghurt. "Ik at elke dag wat anders." Hij vond de omschakeling niet makkelijk. "Ik heb mezelf afgevraagd of ik hier aan kon wennen, of dat ik toch mijn rugzakje weer op mijn rug moest gooien om ergens anders asiel aan te vragen", grapt hij.

2. Praten met je huisdier

Mensen met een huisdier herkennen het wellicht: je huisdier behandelen alsof het een kind is. "Op straat lopen mensen die praten met hun dieren. Niet alleen: 'kom', 'zit' of 'af', nee echt: 'luister naar me schatje, kom we gaan nu even daarheen'." Anwar vindt het bizar. Hij kan er dan ook niet bij dat baasjes zichzelf soms de 'papa' of 'mama' van een dier noemen. 

"Ik zag laatst een oude vrouw die aan het genieten was van het weer. Ze had haar hond bij zich en ze zei tegen de hond: 'lekker weer hè? Kom maar even spelen'. Ik dacht: ben je nu serieus of ben je een beetje gek?"

In Syrië hebben mensen soms ook een huisdier, maar dan vooral ter bescherming, legt Anwar uit. "Honden zijn niet lief, die zijn er om je te bewaken. Als je in Nederland met een hond bij een Syriër komt, zul je zien dat hij of zij vaak een beetje bang is."

3. Begroetingen

Begroeten op zijn Nederlands is niet per se makkelijk als je nieuw bent. Soms een hand, soms drie kussen en af en toe een omhelzing. Het zorgde voor de nodige verwarring bij Anwar.

"In Syrië kus je een man drie keer, maar een vrouw juist niet. Dat is omdat je haar of haar man niet wilt beledigen." Hij vindt het gek om in Nederland soms een vrouw wel drie zoenen te geven, maar haar partner niet. "Dat is gek, dan wil ik de man ook gewoon drie keer kussen, dat voelt persoonlijker."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Integreren? Alleen als ik geen last van je heb

4. Een boek mee op vakantie

Hoewel Anwar zelf in het tweede jaar van zijn opleiding zit en daar ook veel voor leest, kan hij er niet over uit hoe hij Nederlanders boeken ziet meeslepen. "Mensen nemen boeken mee in de trein, of nog gekker: op vakantie. Dat doe je toch niet?" 

Waar veel mensen zullen zeggen dat ze boeken lezen ter ontspanning, ziet Anwar dat totaal anders. "Het hele jaar zit je op school of op je werk. Tijdens je vakantie moet je ontspannen. Dan ga je niet een boek lezen. Daarvoor moet je je concentreren en dan moet je van jezelf het boek uitlezen. Dat is niet ontspannen." Wat je dan wel moet doen is simpel: helemaal niets.

De asielprocedure van homoseksuele Maju Kamara loopt al zeven

Hoe toon je aan dat je homo bent? Voor vluchtelingen die om die reden asiel aanvragen blijkt het heel ingewikkeld.

5. Afspraken maken

'Zullen we volgende week samen eten?' Een uitspraak die velen van ons niet gek in de oren zal klinken, maar Anwar wel. "Ik snap niet waarom je iemand zou opbellen, om een afspraak te maken om elkaar te zien. Ga dan gewoon meteen."

Het zorgt soms voor pijnlijke situaties. "Ik werd een keer uitgenodigd om ergens te eten. Het was gezellig en na het toetje waren we nog wat aan het kletsen toen de man zei: 'ik ga trouwens om negen uur naar bed'", vertelt Anwar. "In mijn cultuur is dat heel onbeleefd." Zelf was hij dan maar gewoon wat later naar bed gegaan, ook als hij de volgende ochtend vroeg op had moeten staan. "Daar ga je niet dood aan, dat kan best een keer."

Toch vindt hij Nederlanders ook niet per se ongastvrij. "Nederlanders zijn lief en gastvrij, maar ze zien wel veel beperkingen en maken veel afspraken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore