Te vroeg geboren

Baby's van 620 gram: 'Het was net een kipfiletje'

28 februari 2019 14:50 Aangepast: 28 februari 2019 15:44
Baby Lisette woog 620 gram bij haar geboorte. Beeld © Harma de Groot

Toen Jolanda met 26 weken zwangerschap ineens moest bevallen wist ze niet wat haar overkwam. "Ik had nog niet eens een buik", zegt ze. Ze kreeg een jongen, Damian. Hij woog maar 620 gram. "Ik vind het belangrijk dat mensen weten hoe overweldigend dit is voor ouders."

Gisteren werd een baby'tje van 268 gram dat werd geboren in Japan, wereldnieuws. Hij ging gezond naar huis en weegt inmiddels ruim drie kilo. RTL Nieuws kreeg ontzettend veel reacties van mensen die zich herkenden in het verhaal.

"Ik dacht dat de mijne klein was", zegt Jolanda uit Helmond over de Japanse baby. Ze leeft mee met de ouders. Ook Harma de Groot uit Delfzijl kreeg al na 26 weken zwangerschap een prematuur: haar dochter Lisette.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wonder in Tokio: baby woog 268 gram bij de geboorte en mag nu gezond naar huis

'Net een kipfiletje'

Jolanda's baby Damian kwam heel onverwachts. Ze had een normale zwangerschap, maar bij een echo kwam de verloskundige erachter dat Damian een knoop in zijn navelstreng had. Daardoor kreeg de baby geen voeding meer en werd de toevoer van zuurstof minder. Drie dagen later kwam Damian met een spoedkeizersnede op de wereld. 

De Helmondse kan zich nog goed herinneren hoe Damian eruit zag. "Hij was enorm klein en werd meteen in een plastic zakje gepropt voor extra zuurstof. Het was net een kipfiletje. Ik wist niet wat ik zag."

Baby Damian woog 620 gram toen hij werd geboren. Baby Damian woog 620 gram toen hij werd geboren.

Nog niet klaar voor

"Ik was er nog helemaal niet aan toe om moeder te worden", vertelt Jolanda. Het was haar eerste zwangerschap en Jolanda zou bijna met zwangerschapsverlof gaan. 

"Ik had nog geen babyspullen gekocht en de kinderkamer was nog helemaal niet af. Het was heel heftig."

'We zouden het allebei niet halen'

Ook voor Harma kwam de bevalling veel eerder dan ze zelf had verwacht. Ze had geen keus. "Als ik niet zou bevallen zouden we het allebei niet halen, zo werd mij gezegd." Haar dochter Lisette (foto boven dit artikel) was 28 centimeter toen ze werd geboren. Ze woog net als Damian 620 gram. De eerste dagen waren kritiek. 

"De doktoren zeiden een dag na de geboorte dat Lisette een hersenbloeding had. Ze zou het niet halen en als ze het wel zou halen, zou ze als een kasplantje door het leven gaan", zegt Harma. Uiteindelijk bleek het geen hersenbloeding te zijn, maar een bloeding buiten de hersenen. Na ruim vier maanden in het ziekenhuis mocht Lisette naar huis.

In plaats van een geboortekaartje stuurde Harma een kaartje op het moment dat Lisette naar huis kwam. "We hielden kort na de geboorte een beetje stil hoe het met haar ging. We wilden niet te veel vragen", zegt ze.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijzondere beelden: Jana fotografeert pasgeboren baby's in de vruchtzak

'Hoe komt hij eruit?'

Ook Jolanda vond het lastig om met vragen om te gaan. "Het is heel vervelend als mensen zeggen: 'het is maar zien hoe hij eruit komt'. Als mensen dat vragen denk ik: 'Hoezo hoe hij eruit komt? Hij leeft?'". Damian is nu 4,5 en heeft een longziekte overgehouden aan zijn vroege geboorte. Hij is daardoor snel verkouden en vooral in de winter heeft hij last van zijn aandoening. Daarnaast kan hij niet praten en kauwen, iets wat hij nu nog aan het leren is.

De dochter van Harma is inmiddels al 22. Door de bloeding in haar hoofd na de geboorte heeft ze een beperking aan de rechterkant van haar lichaam. Ze kan wel gewoon lopen, maar haar vingers werken niet altijd mee. Lisette ging naar het speciaal onderwijs en werkt nu in de keuken van een restaurant.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore