'Geringe mate van dwang'

Rechter: politie mocht verdachte eigen telefoon laten ontgrendelen

28 februari 2019 13:29 Aangepast: 28 februari 2019 15:54

De politie mocht een verdachte in een phishing- en bankfraudezaak in Noord-Holland zijn telefoon laten ontgrendelen. Dat heeft de rechter in Haarlem vandaag gezegd. "Minder ingrijpende middelen om de iPhone te ontgrendelen waren niet voorhanden", zei de rechter.

Het is de eerste keer dat de rechter oordeelde over deze vorm van onder dwang ontgrendelen van een telefoon. 

Bewijs op telefoon

Eén verdachte in de zaak werd gedwongen zijn duim tegen de telefoon te leggen, zodat deze ontgrendelde. Op die telefoon werd vervolgens mogelijk bewijs gevonden. Volgens de rechter was er slechts 'een zeer geringe mate van dwang'.

Er werd door de politie geen inbreuk gepleegd op het recht van de verdacht om niet mee te werken aan zijn eigen veroordeling, zo oordeelde de rechter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Mag de politie je dwingen je telefoon te ontgrendelen? Vandaag horen we het

De verdachte in deze zaak wilde zijn telefoon niet zelf ontgrendelen. Vervolgens heeft de politie toestemming gevraagd aan het Openbaar Ministerie om de verdachte te dwingen zijn telefoon te ontgrendelen. 

Uitspraak

Bryan O. kreeg voor de gepleegde feiten 218 dagen celstraf te horen, waarvan 180 dagen voorwaardelijk. Ook kreeg hij 240 uur werkstraf. 

De straf valt wat laag uit, omdat rechtszaak heel lang geduurd heeft en lang niet alles bewezen is verklaard. Voor oplichting bijvoorbeeld wordt hie vrijgesproken

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

FBI ontgrendelt iPhone verdachte via gezichtsherkenning

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Advies voor politie: kijk nooit naar een iPhone X

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore