Geen deal

Top Trump en Kim wél zinvol: 'Ze zaten in elk geval aan tafel'

28 februari 2019 11:54 Aangepast: 28 februari 2019 12:20
Beide leiders schudden elkaar in juni voor het eerst de hand in Singapore. Beeld © Getty

Donald Trump en Kim Jong-un hebben geen nucleaire deal gesloten in Vietnam. Volgens Sico van der Meer van Instituut Clingendael is dat erg opvallend en kunnen we zelfs van een kleine blamage spreken. Maar: "De top was niet zinloos."

"Ik had dit niet verwacht", zegt Van der Meer. "Normaal nemen ze hele kleine stapjes en presenteren ze dat als een enorme deal. Het zijn toch twee mannen die willen schitteren in een mooie pr-show, dat lukte nu dus niet eens, en dat terwijl Kim dagenlang in de trein zat en Trump de hele wereld over reisde."

In de ogen kijken

Maar toch had de bijeenkomst zin, en het is ook niet zo dat deze top net zo goed via Skype gehouden had kunnen worden, zegt Van der Meer. "Ze zijn met elkaar in gesprek. En als je aan tafel zit, is dat toch anders. Het is goed dat ze elkaar in de ogen kijken, dat zorgt ervoor dat ze niet in emotie hele rare dingen gaan doen."

De spanning tussen beide landen neemt door dit soort ontmoetingen af, zegt Van der Meer. "Het zorgt ervoor dat ze niet op afstand schelden, maar dat er nu op lager niveau doorgepraat kan worden. De winst is dus dat ze doorpraten, en dat er geen slaande deuren te zien zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Trump: Kim wilde af van alle sancties tegen Noord-Korea

Geen mislukking, geen groot succes

Ook volgens Azië-correspondent Sjoerd den Daas was het, ondanks het uitblijven van een deal, wel een zinvolle top. Deze bijeenkomst kan helpen bij de volgende gesprekken, zegt Den Daas. "Ik denk dat Mike Pompeo, minister van Buitenlandse Zaken, wel weer een paar keer heen en weer zal vliegen. Dit was geen mislukking, en ook geen groot succes."

Dit conflict duurt volgens Den Daas ook al zo lang, dat niemand had gedacht dat de mannen er vandaag wel even uit waren gekomen. Maar dat ze er zitten, dat kunnen we dus zien als een positieve ontwikkeling. "Trump is de eerste Amerikaanse president die face-to-face met Kim om tafel zit. Andere strategieën met meerdere landen aan tafel leverden nooit wat op."

Kim beslist alleen

Toch had ook Den Daas wel verwacht dat er iets op papier zou komen. "Maar als dat een documentje was geweest wat door iedereen anders geïnterpreteerd zou kunnen worden, wat was dat dan waard geweest?" 

De onderhandelingen worden dus vervolgd, maar een oplossing is nog niet zomaar gevonden. Den Daas: "Kim is uiteindelijk de enige die beslissingen maakt. Dat maakt de toch al ingewikkelde onderhandelingen over technische details van mogelijke ontwapening en verlichting van sancties op lagere niveaus nog lastiger."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore