'Jij bent Rudi niet'

Vrouw bokslegende Rudi Lubbers herkent hem niet altijd meer

27 februari 2019 11:10 Aangepast: 27 februari 2019 11:20
Rudi Lubbers bij zijn busje in Bulgarije.

"Waar is Rudi. Ik mis Rudi. Nee, jij bent Rudi niet." Ria, de vrouw van bokslegende Rudi Lubbers, weet niet altijd meer wie haar man is. Hij blijft voor haar zorgen. "Zolang ik bij haar ben, is het goed."

Het gebeurde voor het eerst in 2015. Lubbers reed in zijn busje naar Nederland, zijn vrouw Ria reed met haar Toyota achter hem aan. "In Oostenrijk was ik haar ineens kwijt", vertelt hij aan het AD. "Ze had de afslag naar Innsbruck genomen in plaats van München."

'Nooit meer de oude'

Lubbers stond urenlang te wachten bij de Duitse grens totdat hij werd gebeld. Zijn vrouw was in verwarde toestand van de weg gehaald en opgenomen in een verzorgingstehuis. "Daarna is ze nooit meer de oude geweest."

Oud-bokser Rudi Lubbers leefde in kapotte bus: 'Ik wil een gewoon leven leiden'

De omstandigheden in zijn bus in Bulgarije waren niet gezond, en toch mist Lubbers het.

Hij woonde de laatste jaren samen met zijn vrouw en meerdere zwerfhonden in een busje in Kosharitsa, een plaatsje in Bulgarije. Tegen het AD zegt Lubbers Kosharitsa te missen, maar het busje nog veel meer. Ook al waren de omstandigheden niet al te goed voor zijn gezondheid en die van zijn vrouw. "De zomerdagen waren daar prachtig. De honden hadden de ruimte."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Oud-bokser Rudi Lubbers terug in Nederland: 'Kan wel drie rondjes boksen'

Dubbele longontsteking

Rudi woont nu bij zijn zoon Marco en bezoekt Ria vaak in het AMC in Amsterdam. Ria liep een dubbele longontsteking op en herstelt daar nu van. Daarna zal ze naar een zorgcentrum voor dementerenden gaan, weet de krant.

Lubbers werd bekend door zijn gevecht met legende Muhammed Ali. Het gevecht vond plaats in 1973. Lubbers verloor, maar hield het alle twaalf ronden vol. De oud-bokser zelf wil ondertussen gewoon 'lekker leven', zo zei hij eerder. "Ik wil in een huisje wonen. Een stukje grond eromheen, mijn hondjes ontvangen. Daar heb ik recht op, dat verdien ik."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore