Check jouw beroep

Brandweerman of conciërge vaker ziek thuis dan directeur

04 maart 2019 06:11 Aangepast: 04 maart 2019 15:23
Archieffoto. Bij brandweer en politie is het ziekteverzuim het hoogst. Beeld © ANP / Lex van Lieshout

Hoeveel mensen ziek thuis zitten, verschilt sterk per beroep. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij hulpverleners van de politie en brandweer was het ziekteverzuim het hoogst.

Zij hadden in 2017, het meest recente jaar in de cijfers, een verzuim van 8,1 procent. Dat wil zeggen dat de gemiddelde politieagent van elke honderd werkdagen er acht ziek thuis zat. Conciërges en teamleiders schoonmaak staan op de tweede plaats met 6,8 procent. Een deel van het hoge verzuim komt door langdurig zieke werknemers. Bij een kwart van de conciërges en één op de zes politie- en brandweerlieden duurde het meest recente verzuim meer dan vier weken.

Beroepen met het meeste en minste ziekteverzuim

Helemaal onderaan de lijst staan algemeen directeuren. Zij hebben een verzuim van 1,4 procent – bijna zes keer minder dan de politieagenten en brandweerlieden. Ruim driekwart van de directeuren is het hele jaar niet ziek geweest.

Volgens hoogleraar Allard van der Beek heeft het grote verschil meerdere oorzaken. Van der Beek is hoogleraar epidemiologie van arbeid en gezondheid aan het Amsterdam UMC. "Aan de ene kant zijn sommige beroepen fysiek of mentaal heel zwaar, bijvoorbeeld bij politieagenten. Dat leidt ertoe dat mensen eerder gezondheidsproblemen hebben. Daar komt ook nog eens bij dat je sommige beroepen met gezondheidsklachten minder goed kan uitvoeren. Als je een kantoorbaan hebt, kun je met rugpijn makkelijker alsnog werken dan als je een fysiek beroep hebt."

Ben jij even vaak ziek als andere mensen met jouw beroep? Bekijk het hier.

Werkt de tool niet goed? Klik hier om hem in een nieuw tabblad te openen.

Dat leidinggevenden weinig ziek thuis zitten, herkent Van der Beek ook. "Mensen met zo'n baan hebben een hoge werkdruk, maar ze hebben ook veel autonomie. Ze kunnen bijvoorbeeld makkelijk hun agenda aanpassen of thuiswerken als ze iets hebben."

Mannengriep

Uit de cijfers van het CBS blijkt ook een verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen meldden zich gemiddeld vaker ziek en blijven ook langer thuis.

Betekent dat dat de beruchte mannengriep toch niet bestaat? Van der Beek: "Als er al iets speelt, dan is het eerder het omgekeerde. Mannen hebben de neiging om langer door te gaan en minder goed naar hun lichaam te luisteren. Maar er zijn meer factoren. Zo zou het kunnen dat vrouwen privé meer belast worden, en dus eerder ziek zijn. En als je bijvoorbeeld verpleegkundige bent, moet je met een beginnend griepje al thuisblijven om patiënten niet te besmetten. Dat soort beroepen worden vooral door vrouwen uitgeoefend."

Minder ziek bij klein bedrijf

Ook tussen bedrijven zit verschil. Bij grotere bedrijven is bijvoorbeeld meer verzuim. Volgens Van der Beek heeft dat met het verantwoordelijkheidsgevoel te maken. "Als jij bij een slagerij werkt met twee anderen, en je voelt je niet lekker, dan weet je dat je collega's een probleem hebben als je niet komt werken. Bij een groter bedrijf verdwijn je meer in de massa. Bovendien kan een groot bedrijf het verzuim makkelijker opvangen."

Ook werknemers die langdurig ziek zijn, kunnen door hun werkgevers worden geholpen om snel weer aan de slag te gaan, zegt Van der Beek: "Je moet die werknemers een beetje vrijlaten om zelf met oplossingen te komen en ze ondersteunen. Zo kunnen ze doen wat wel kan, en bijvoorbeeld minder doen als het toch niet gaat."  Kortom: wie dezelfde vrijheid heeft als de baas, zit minder lang ziek thuis.

Zoek het op

De cijfers vliegen je in het nieuws om de oren, maar wat betekenen ze voor jou? De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vertaalt de meest interessante data naar interactieve tools, kaarten en graphics. Zo kun jij jouw eigen situatie of buurt bekijken. Bekijk alle artikelen op de overzichtspagina van Zoek het op of druk op 'Volgen' om automatisch op de hoogte te worden gehouden van nieuwe artikelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van