'Rillingen, kippenvel'

Advocaat Knoester laat vaker zijn emoties zien: 'Ze mogen bestaan, ons vak is heftig'

27 februari 2019 08:44 Aangepast: 27 februari 2019 09:51
Strafrechtadvocaat Job Knoester. Beeld © ANP

Strak in het pak, welbespraakt en professioneel. Het imago van advocaten is vaak onberispelijk. Maar ook zij hebben emoties. Strafrechtadvocaat Job Knoester laat dat tegenwoordig steeds vaker zien, ook online. "Ons vak is gewoon heel erg heftig."

Knoester plaatste meerdere berichten op zijn Twitterpagina waarin hij zijn emoties beschrijft. Hij geeft toe soms bijna natte ogen te krijgen als zijn cliënten het woord nemen in de rechtszaal. In dit bericht bijvoorbeeld:

'Rillingen over mijn lijf'

In dit voorbeeld heeft Knoester het over een vrouw die twee kindermoorden op haar geweten heeft. Ze brak in de rechtszaal. Knoester ook bijna.

"Ik voel dat fysiek, voel de rillingen over mijn lijf", zegt Knoester tegen RTL Nieuws. Maar tranen toelaten kan niet. Dat is niet ethisch. Net zo min als het ethisch is om te juichen als een cliënt wordt vrijgesproken in een moordzaak. "Dat is voor mijn cliënt misschien fantastisch nieuws, maar er is nog altijd een leven verloren."

Ook recent nog, toen Knoester een pleidooi hield in de rechtszaal, kreeg hij het bijna te kwaad. Knoester was al maanden bezig met de voorbereidingen en toch moest hij twee keer slikken toen het moment daar was. "Je moet dan het gevoel van je cliënt verwoorden, terwijl de hele samenleving hem als een monster ziet. Maar soms is ook het verhaal erachter erg heftig."

Emoties worden niet minder

Voor zichzelf heeft Knoester een manier gevonden om met dit soort situaties om te gaan. "Als zo'n moment me overvalt, dan neem ik altijd een korte pauze. Een buitenstaander zal het niet doorhebben."

Knoester strijdt hard voor zijn cliënten. Soms tot afschuw van nabestaanden. "Je moet keihard in de zaak zijn, maar zacht op de man. Emoties mag je hebben. Dat is denk ik ook goed. Je ziet dan ook de emotie bij de nabestaanden beter en dat betekent iets voor de manier waarop je optreedt."  Eén ding valt hem wel op. Hij zit al ruim 20 jaar in het vak en dacht dat de emoties minder zouden worden. Dat gebeurde niet. "Het tegenovergestelde is zelfs waar."

Bokszak

Toen Knoester een tijdje geleden – voor iets heel anders – bij zijn huisarts was, kreeg hij de vraag met wie hij kon praten over de emoties in zijn werk. Knoester wist niet goed wat hij bedoelde. De huisarts vertelde over de zogeheten intervisies, waardoor ervaringen in het werk gedeeld worden. "Ik deed dat eigenlijk niet zo, niet zo bewust in ieder geval."

Een ander bericht van Knoester op zijn Twitterpagina:

De advocaat praat er nu vaak over met zijn vrouw, en met sommige collega's. Dat is belangrijk, want een burn-out ligt op de loer, het gebeurt vaker in zijn vak. Wim Anker bijvoorbeeld, van het bekende duo Wim en Hans Anker, had er meerdere. "Het heeft met de heftigheid van ons vak te maken", zegt Knoester, die nog een andere uitlaatklep in de tuin heeft: de bokszak. "Dat is soms echt heel erg lekker."

Weinig aandacht in de opleiding

Wat wel opvalt: alle dingen die Knoester onderneemt om voor zijn mentale gesteldheid te zorgen, komen uit zichzelf. Hij ziet dat zelf ook, en vindt ook dat daar veel meer aandacht voor moet komen. In de tijd dat hij de opleiding deed, in 1996, was er geen aandacht voor. "Nul", zegt Knoester. "Ik had geluk met mijn patroon (de persoon die hem begeleidde), die had er wel oog voor."

Ook nu wordt nog niet al te veel aandacht besteed aan de mentale gesteldheid van advocaten in opleiding. Edward Ernst van de Orde van Advocaten laat weten dat tijdens de stage de patroon zal vertellen over de praktijk, en waar je je op moet voorbereiden. In het reguliere werk kunnen advocaten naar een team van vertrouwenspersonen. "Daar kunnen ze terecht met al hun problemen."

Knoester laat de emoties die hij heeft nu dus meer zien, ook in de vorm van tweets. "Dat mag best" zegt hij. "Dat is ook onderdeel van ons vak. Ik wil dat mensen dat begrijpen." Ook krijgt hij soms van nabestaanden te horen dat ze de manier waarop hij zich opstelt erg fijn vinden. En dat terwijl hij de andere partij vertegenwoordigt. Knoester: "Ik vind dat heel knap."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Schrijnende getuigenissen kindermoorden Apeldoorn: 'Ze wilden niet dood'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore