Natuur op hol

Nu al tekenbeten door hoge temperaturen: 'Check zodra je de natuur in gaat'

25 februari 2019 12:54 Aangepast: 25 februari 2019 13:21
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Als je vandaag of morgen naar de thermometer kijkt, lijkt al bijna lente. Het kan lokaal vijftien graden worden. Ook teken houden van de hoge temperatuur en zijn daarom nu al actief, weet bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit.

Teken worden actief zodra de temperatuur boven de 5 tot 10 graden komt. Op sommige plekken in Nederland is de tekenverwachting volgens de tekenradar deze week dan ook hoog tot zeer hoog.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Python met 500 teken: 'Alsof ik een zak bewegende knikkers vasthield'

Tekenbeet

De meeste mensen worden gebeten in de periode van maart tot en met oktober. 

Toch heeft bioloog Van Vliet nu al veel meldingen van tekenbeten gekregen. Hij raadt dan ook aan om een check te doen zodra je de natuur in gaat. "Veel mensen denken er nu nog niet aan."

Wat te doen bij een tekenbeet

  • Verwijder de teek zo snel mogelijk. Neem een pincet waarmee je de kop van de teek kunt vastpakken. Laat het lichaam van de teek altijd met rust. 
  • Pak de teek vervolgens zo dicht mogelijk bij de huid aan zijn kopje beet en trek hem er langzaam uit, zonder te draaien. Ontsmet het beetwondje vervolgens met 70 procent alcohol of jodium.
  • Houd daarna tot twee maanden de huid rondom de beet in de gaten. Kijk goed of er een rode kring of vlek op de huid ontstaat en of je koorts, hoofdpijn of gewrichtspijn krijgt.
  • Ga naar de huisarts als de rode ring of vlek op de huid groter wordt, of als je een van de genoemde klachten hebt. Vertel je huisarts op welke datum je bent gebeten.

'Teken zitten niet in de stad' en vier andere fabels over de teek

Over de teek bestaan een aantal misverstanden. We helpen vijf fabels de wereld uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore