Zondag ADO-Ajax

ADO-fans houden huis in Amsterdam, Dokwerker beklad

22 februari 2019 13:13 Aangepast: 22 februari 2019 15:26
Standbeeld De Dokwerker, nadat het beklad werd door ADO-aanhangers. Beeld © ANP

In Amsterdam hebben ADO-aanhangers diverse plekken beklad met geel-groene verf, waaronder het standbeeld De Dokwerker. ADO Den Haag speelt zondag tegen Ajax.

De Dokwerker is een standbeeld op het Jonas Daniël Meijerplein dat de Februaristaking herdenkt. De politie noemt de bekladding van De Dokwerker 'heel ongepast' en gaat kijken of de daders met behulp van camerabeelden kunnen worden opgespoord. 

Jodenvervolging

De Februaristaking, die bekendstaat als het grootste openbare protest in Europa tegen de jodenvervolging door de nazi’s, wordt maandag op deze plek herdacht.

Dit bericht bekijken op Instagram

Tot zondag joe 👋🏽🖕🏽

Een bericht gedeeld door FC Den Haag Home&Away 👕👖👟 (@awaydays_fcdh) op

Op Instagram hebben aanhangers van ADO Den Haag foto's geplaatst van het beeld en meerdere bekladdingen in de hoofdstad met de tekst: 'Tot zondag joe'. 

Foto's en filmpjes

Op de foto's en filmpjes van de ADO-fans is verder te zien dat er op een muur JHK is geschreven, wat in kringen van voetbalsupporters verwijst naar Joden Hebben Kanker. 

Ook staan op de beelden bekladdingen als 070 en FCDH op onder meer een café in Betondorp, verkeersborden en diverse muren.

ADO Den Haag zegt in een reactie boos te zijn over de bekladdingen. "Wij keren ons als club nadrukkelijk tegen deze onbegrijpelijke acties. Het is respectloos en triest'', laat de algemeen directeur van ADO, Mattijs Manders, weten op de site van de club.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam gaat aangifte doen tegen de bekladders. "De afgelopen nacht is De Dokwerker beklad", zegt ze in een reactie. "De Dokwerker staat voor alle mensen die in Nederland zijn opgestaan tegen de vervolging van Joden in de Tweede Wereldoorlog. Het is een belangrijk historisch monument en een dierbaar symbool in onze stad: daar blijf je vanaf."

Politieke reacties:

Op het Binnenhof wordt boos gereageerd op de antisemitische bekladdingen in Amsterdam, die het werk zijn van supporters van voetbalclub ADO Den Haag. PvdA-leider Lodewijk Asscher en Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz (VVD) hopen dat de daders worden gevonden en vervolgd.

"Dit is toch werkelijk godgeklaagd. Laat ze hier alsjeblieft niet mee wegkomen. Dit soort gif'', twittert Asscher. Ook Yesilgöz hoopt dat de daders worden achterhaald. "Wat ben je dan ongelooflijk sneu en triest. Zero tolerance voor antisemitisme."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore