Vermoedelijk dood

Orka verdwenen uit beruchte orkagevangenis Rusland

21 februari 2019 14:08 Aangepast: 22 februari 2019 14:08
De orkagevangenis in Rusland. Beeld © RTL Nieuws

Uit een omstreden zeezoogdierenverblijf aan de Russische grens met China is een orka verdwenen. Activisten vrezen dat de orka door slechte leefomstandigheden is doodgegaan.

In het bassin bij Vladivostok zitten tientallen orka’s en dolfijnen opgesloten. Deze week verdween er een orka uit het verblijf. De eigenaar claimt dat zijn duikers gaten hebben ontdekt in de omheining rond het verblijf. Volgens de eigenaar zouden die gaten moedwillig zijn aangebracht door een indringer.

Zoektocht levert niets op

De schade is intussen hersteld, aldus de eigenaren, maar bij een telling bleek een van de orka's te ontbreken. Een zoektocht heeft niets opgeleverd. In een verklaring van de orkagevangenis wordt met de beschuldigende vinger gewezen naar dierenactivisten en wetenschappers. De actiegroep Free Russian Whales volgt de orkagevangenis al langere tijd.

Maar de tegenstanders ontkennen iedere betrokkenheid. Ze denken dat de 'diefstal' een smoesje van de eigenaren is. Een aantal van hen heeft bij een inspectie de verblijven gezien. Ze zeggen dat de orka is verdwenen uit de best bewaakte kooi in de gevangenis, waar constant bewakers langs lopen. Bovendien hebben alle kooien 24/7 camerabewaking. Een diefstal is volgens hen erg onwaarschijnlijk.

Het bassin waaruit de orka ontsnapt zou zijn wordt goed beveiligd door meerdere hekken. Het bassin waaruit de orka ontsnapt zou zijn wordt goed beveiligd door meerdere hekken.

De activisten vrezen dat de orka is gestorven, omdat de kooi waaruit het dier verdween de zwakste orka's huisvestte. De orka die er het slechtst aan toe was, heet Kirill. Het jonge mannetje is ongeveer een jaar oud en had nog bij zijn moeder moeten zijn. Kirill had duidelijk huidletsel en hing futloos in het water bij het ijs. 

Zo ziet de orkagevangenis eruit

De jonge orka Kirill werd weggehaald bij zijn moeder. Uit hetzelfde bassin als waar Kirill zit, is nu een orka verdwenen.

Wat volgens de activisten ook zou kunnen, is dat de beheerder het dier heeft verkocht aan Chinese kopers. "Naar schatting is zo'n orka is op de zwarte markt al snel 5 miljoen euro waard", zegt Rusland-correspondent Martijn Smiers. "In China staan ze te springen om Russische orka's. Daar kunnen ze meedoen aan populaire shows in aquaria."

Ophef

Een snelle verkoop zou te verklaren zijn omdat de gevangenis mogelijk binnenkort wordt gesloten. Want ook in Rusland is er ophef. Er loopt een rechtszaak en de autoriteiten hebben de wens uitgesproken de dieren vrij te laten.

Rusland is het enige land ter wereld waar orka's worden gevangen. Dat mag, als ze worden gebruikt voor wetenschappelijke en educatieve doeleinden in Rusland zelf. Orka's exporteren, bijvoorbeeld naar China, is illegaal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`