Ga naar de inhoud
Weg met winterdip

Superblij door eerste zonnestralen: 'Gelukshormoon gaat aan'

Vorig weekend werden de eerste terrasjes al bezocht. Beeld © ANP

Die eerste zonnestralen in je gezicht, de geur van de lente; het voelt niet alleen fijn, het maakt je ook écht gelukkiger. "Er worden nu heel hard gelukshormonen aangemaakt", zegt psycholoog Josje Smeets.

Deze week kwamen de eerste echte zonnestralen al tevoorschijn en ook komend weekend wordt het heerlijk weer. We moeten nog even geduld hebben, maar de lente staat voor de deur. In de psychologie wordt veel onderzoek gedaan naar dat blije gevoel dat de eerste mooie dagen ons geven.

Gelukkig door de zon

Zonlicht maakt de gelukshormonen endorfine en serotonine aan. "Serotonine is het stofje dat ook wordt gebruikt in antidepressiva. Als je daar een tekort van hebt, word je depri", zegt Smeets, verbonden aan Maastricht University.

Alleen al even buiten in de zon staan, zorgt voor een piek in gelukshormonen. "Je laadt jezelf letterlijk weer op."

Miljonair
Lees ook:
Miljonair worden een feest? 'Nee, geld maakt niet gelukkig'

'Winterdip in een klap weg'

Nu het 's ochtends al iets eerder en 's avonds iets langer licht is, verdwijnen daarom bij veel mensen volgens Smeets de sombere gevoelens die bij de winter horen. "Je kunt het vergelijken met een menstruatiecyclus waar we met zijn allen in zitten. In de winter hebben we een hormoondip en voelen we ons eerder somber en moe. Vlak voor de lente komt er een hormoonpiek door het zonlicht waardoor iedereen tegelijk denkt: yes, nu is het weer goed."

In onderzoeken zag Smeets hoe bij 75 procent van de mensen met mentale klachten de klachten verdwenen als de zon meer ging schijnen. "Juist tegen de mensen die zich het liefst opsluiten met de gordijnen dicht zeg ik daarom: ga naar buiten, het werkt echt."

Seizoen van verwachtingen

Smeets noemt de lente en de periode vlak ervoor ook wel het 'seizoen van de verwachtingen'. De eerste bloemetjes schieten uit de grond, lammetjes worden geboren en de zomer ligt nog in het vooruitzicht. "Je hebt iets om naar uit te kijken en je weet dat er nog allemaal leuke dingen in het verschiet liggen, zoals voor het eerst naar een terras gaan. Die verwachting, dat is iets wat je blij maakt", zegt ze.  "Als je niets hebt om naar uit te kijken, word je heel down."

Tegelijkertijd koppelt je brein het zonlicht aan eerdere ervaringen die je had toen de zon scheen. "Vaak heb je goede herinneringen aan de zon, leuke festivals of een vakantie. Als je die zon dan weer voelt, roept dat een nostalgisch gevoel op in je brein en ook dat maakt ons gelukkig."

Overgrote
Lees ook:
Overgrote meerderheid Nederland voelt zich gelukkig

Praat erover

Wat ook meewerkt in je geluksgevoel is praten over het mooie weer. "Als je met iemand praat over negatieve dingen, focus je zelf ook op die negatieve dingen. Het is een vicieuze cirkel en andersom werkt het ook". Als je met elkaar praat over hoe mooi weer het wordt en welke plannen je hebt om daarvan te genieten, helpt dat volgens Smeets dan ook meteen voor je humeur.

Wat maakt Nederlanders gelukkig? 'Mijn moeder'

02:18
We vroeger eerder op straat wat mensen gelukkig maakt. Is het een goede band met je familie of toch ook gewoon iets meer geld?