Levenslange uitkeringen

UWV gaat werkwijze vestiging Groningen tegen het licht houden

20 februari 2019 21:35 Aangepast: 12 juni 2019 13:41
Archieffoto. Beeld © ANP

Uitkeringsinstantie UWV gaat onderzoeken of de werkwijze bij het opnieuw beoordelen van arbeidsongeschikten op het kantoor Groningen wel volgens de regels is gegaan. Dat laat het UWV weten in een reactie op een onthulling van RTL Nieuws.

Eerder vandaag bleek dat het UWV illegaal levenslange arbeidsongeschiktheidsuitkeringen heeft toegekend. In plaats van verzekeringsartsen, mochten verpleegkundigen beslissen of iemand voor 100 procent werd afgekeurd of niet. Volgens experts mag dat niet.

Onder verantwoordelijk van arts

In een eerdere schriftelijke reactie aan RTL Nieuws stelde het UWV nog dat alles volgens de juiste procedures is verlopen. Verpleegkundigen zouden onder verantwoordelijkheid van een arts dit werk hebben mogen doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

UWV werkt wachtlijsten illegaal in rap tempo weg: 1900 mensen krijgen levenslange uitkering

Vanavond, in een reactie na onze uitzending, geeft UWV wel toe dat een verpleegkundige niet zelfstandig mag beoordelen. Dat werk moet door een verzekeringsarts worden gedaan.

Dossiers met grote snelheid afgehandeld

RTL Nieuws toonde vanavond beelden van een klokkenluider, die vertelde hoe met grote snelheid dossiers van arbeidsongeschikten zijn afgedaan. "We werkten onder een verzekeringsarts en wij gebruikten dus uiteindelijk zijn handtekening. Hij heeft op een papier een handtekening gezet. En die werd gewoon meerdere malen gekopieerd."

Ook geeft het UWV vanavond toe dat niet alleen de beoordeling gedaan worden door een verzekeringsarts, maar dat er ook altijd ook nog een tweede arts naar moet kijken. In een eerdere reactie stelde het UWV nog dat alleen steekproefsgewijs hoefde te gebeuren.

Lastige terug te draaien

Het UWV kondigt nu aan op zeer korte termijn uit te zoeken of het kantoor in Groningen zich aan de regels heeft gehouden. Als dat niet het geval blijkt te zijn, gaat het UWV we onderzoeken of herstelacties nodig zijn.

Experts vertellen RTL Nieuws dat ook als er onterecht langdurige arbeidsongeschiktheidsuitkeringen zijn verstrekt, die naar alle waarschijnlijkheid zeer lastig zijn terug te draaien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Minister gaat misstanden bij UWV uitzoeken: 'Feiten op een rij'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`