Overstappen en isoleren

Energierekening torenhoog? 'Je hebt er zelf ook invloed op'

19 februari 2019 16:08 Aangepast: 19 februari 2019 16:15
Een monteur installeert een slimme energiemeter. Beeld © ANP

De energierekening gaat dit jaar per huishouden gemiddeld ruim 300 euro omhoog. Het kabinet deed deze berekening eerder af als bangmakerij, maar komt hier nu toch op terug. Wat kun je zelf doen om je rekening een beetje binnen de perken houden?

Tip 1: Overstappen van leverancier

Bijna iedereen kan besparen door over te stappen van energieleverancier. Voor mensen die nog nooit zijn overgestapt, kan overstappen het meest lonen. "Zodra je overstapt naar een andere leverancier krijg je een welkomstkorting", legt Joyce Donat van de Consumentenbond uit.

Hoeveel geld je dit kan opleveren, hangt af van het moment dat je voor het laatst bent overgestapt. "Zit je al twintig jaar bij dezelfde leverancier, dan betaal je een zogenoemd slaperstarief", vertelt Donat. "Een overstap kan dan honderden euro's per jaar opleveren. Maar als je recentelijk nog bent overgestapt, is het voordeel minder. Het is handig om regelmatig te kijken of het opportuun is om over te stappen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

'Heel dom': kabinet blundert na gebruik oude cijfers over energieprijs

Tip 2: Bel je leverancier voor korting

"Wat je ook kunt doen, als je prima zit bij je energieleverancier, is even bellen", adviseert Donat. "Dan zeg je: joh, ik overweeg om over te stappen omdat andere leveranciers goedkoper zijn. 9 op de 10 keer doen ze dan een voorstel, want zo'n leverancier wil zijn klanten natuurlijk graag behouden."

Tip 3: Kies een goed overstapmoment

Wacht tot je contract is afgelopen, anders riskeer je een overstapboete, zegt Donat. Daarnaast kun je beter in de zomer overstappen, dan in de winter. "Als je een jaarcontract afsluit, berekent de leverancier wat je ongeveer gaat gebruiken. Dat bedrag wordt gedeeld door twaalf, waardoor je elke maand hetzelfde tarief betaalt. Bijvoorbeeld 100 euro per maand, terwijl je in de zomer eigenlijk maar 50 euro per maand verbruikt en in de winter 150."

Als je vervolgens na de dure wintermaanden opzegt, kun je een narekening krijgen. "Je hebt dan meer verbruikt dan die 100 euro die je maandelijks betaald hebt. Als je vervolgens na afloop nog een rekening krijgt, is dat natuurlijk een onaangename verrassing."

Tip 4: Vul een energievergelijker in

Op internet zijn er allerlei energievergelijkers te vinden die uitrekenen wat de goedkoopste leverancier voor je is, zegt Donat. Ook de Consumentenbond heeft er eentje. "Op de jaarafrekening zie je je verbruik staan, die vul je in op de vergelijker en vervolgens komt er een heel rijtje uit. Vervolgens kun je een keuze maken: de goedkoopste, of de goedkoopste onder de groene aanbieders. Overstappen doe je vervolgens met een druk op de knop, want je nieuwe leverancier regelt het allemaal."

Tip 5: Goede isolatie

Naast overstappen, is een andere manier om geld te besparen natuurlijk: minder energie verbruiken. Dat kan bijvoorbeeld door je huis beter te isoleren, zeiden directeur Arjan Vliegenthart van het Nibud en Olaf Simonse, programmamanager van Wijzer in Geldzaken eerder tegen RTL Z. "Begin bij spouwmuurisolatie, of dubbel glas, als je dat nog niet hebt", adviseert Simonse. "En check bij de gemeente waar je woont of er subisidiepotjes zijn voor energiezuinige verbouwingen."

Een kleine investering met groots resultaat is het dichten van naden en kieren met tochtstrips. Een deurdranger plaatsen waardoor een deur automatisch dichtvalt, levert ook voordeel op, net als een deurbrievenbus voorzien van een brievenbusborstel. De investeringen kosten een paar tientjes en leveren jaarlijks zo'n 50 euro op.

Tip 6: Neem een warmtepomp

Een warmtepomp, in plaats van een cv-ketel, scheelt ook flink op de energierekening en is daarnaast gunstig voor het milieu. Het probleem is alleen dat het aanleggen van zo'n pomp behoorlijk duur is, tussen de 10.000 en 20.000 euro. Het duurt dus een tijd voordat je de investering eruit hebt. Per jaar scheelt het 495 euro op de energierekening en je kunt zo'n 1000 tot 2000 euro subsidie krijgen voor de aanleg. Een hybride waterpomp, een combinatie van cv-ketel en waterpomp, is goedkoper. Voor zo'n 5000 euro heb je er eentje en je bespaart zo'n 240 euro per jaar.

Tip 7: Gebruik energiezuinige apparaten

Gebruikmaken van energiezuinige apparaten en het voorkomen van sluipverbruik zijn daarnaast een slimme zet. "Laat apparaten niet onnodig op stand-by staan", adviseerde Nuon in een eerder onderzoek. Volgens de energiemaatschappij bespaar je hier zo'n 30 procent mee. Heb je nog gloei- en hallogeenlampen in je huis hangen? Vervang die dan voor ledlampen. Dat scheelt jaarlijks zo'n 45 euro op de energierekening.

Daarnaast zijn er volgens Milieu Centraal allerlei kleine maatregelen die gunstig uitpakken voor het milieu en de portemonnee. Denk aan een waterbesparende douchekop, korter douchen en de deur achter je dicht doen. Was niet heter dan op 30 graden en hang als het even kan de was op, in plaats van in de droger te stoppen, zegt de voorlichtingsorganisatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

'Energierekening kan 350 euro lager zijn door zuinig verwarmen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van