Ontwerper Chanel

Modekoning Karl Lagerfeld (85) overleden

19 februari 2019 12:35 Aangepast: 20 februari 2019 08:07
Karl Lagerfeld Beeld © AFP

Modelegende Karl Lagerfeld is op 85-jarige leeftijd overleden. Hij was volgens Franse media al weken ziek.

Volgens Franse media miste de ontwerper in januari twee modeshows van Chanel, volgens zijn management was hij alleen moe.

Lagerfeld werd geboren in Hamburg en vestigde zich begin jaren vijftig in Parijs. Daar groeide hij uit tot een van de belangrijkste naoorlogse couturiers. Hij ontwierp dertig jaar voor modehuis Chanel. 'Een icoon', zo noemen de Nederlandse ontwerpers Addy van den Krommenacker en Mart Visser hun collega.

De koning

Nathalie Wouters, modejournalist voor onder andere Vogue, ging vaak naar modeshows van Chanel. “Ik weet niet beter dan dat Karl Lagerfeld de koning is. Iedereen kent hem, ook als je niet van mode houdt.”

Dertig jaar lang was Lagerfeld het brein achter modehuis Chanel. Tot zijn dood was Lagerfeld in dienst van het modehuis. “Dat zie je nu niet meer. Andere ontwerpers worden meteen vervangen als er een dip is", zegt Wouters. Dat beaamt Van den Krommenacker. "Hij is een heel tijdperk meegegaan en is van grote betekenis geweest."

Spektakel

De shows van Lagerfeld voor Chanel waren altijd spectaculair. “Iedereen wilde erbij zijn, al was er de laatste jaren ook wel eens kritiek”, zegt Wouters. “Hoe kun je voor een modeshow van tien minuten een paar miljoen euro uitgeven?”

Ook op bepaalde uitspraken van de ontwerper kwam kritiek. “Hij noemde Adele te dik. Om zulke uitspraken stond hij ook bekend.”

Gezicht van Chanel

Tami Kern (28) is eigenaar van een online webshop met alleen de iconische Chanel-jasjes. "Karl Lagerfeld heeft de populariteit van het merk Chanel in al die jaren dat hij er werkzaam was alleen maar laten stijgen. Hij speelde heel goed in op wat modern was, maar dan toch met het klassieke van Chanel. Dat is heel bijzonder aan hem."

"Ik heb geen idee hoe het nu verder moet. Hij zat jaren aan het roer. Ik zou niet weten wie hem moet opvolgen."

Kijk hier een documentaire over het leven van de Duitse modeontwerper.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Karl Lagerfeld ontwerpt kerstverlichting Champs Elysées

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore