'Helpen van nazi's'

Polen woedend op Israël om uitspraken over holocaust

18 februari 2019 23:25 Aangepast: 18 februari 2019 23:26
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Beeld © EPA

De regering van Polen is ziedend op Israëlische ministers. Die zeiden dat de Polen de nazi's hielpen bij de jodenvernietiging in de Tweede Wereldoorlog. En dat pikken de Polen niet.

De diplomatieke rel heeft zelfs geleid tot het afblazen van een top in Israël. Het was eigenlijk de bedoeling dat de volledige Visegrádgroep (Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië) van vier Centraal-Europese landen bijeen zou komen in Israël. 

'Antisemitisme binnengekregen met moedermelk'

Het begon vrijdag, toen premier Netanyahu in Polen was. Hij legde in Warschau een krans bij het ghettomonument. Maar hij merkte ook op dat er Polen samenwerkten met de nazi's. Die uitspraken vielen al niet in goede aarde. Vandaag ging de Israelische minister van Buitenlandse Zaken daar nog eens overheen. De minister citeerde een oud-premier die zou hebben opgemerkt dat inwoners van Polen het antisemitisme 'binnenkregen met hun moedermelk'.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Proces tegen vrouw Netanyahu begonnen

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de premiers van Tsjechië, Slowakije en Hongarije nog steeds worden verwacht, maar van een volledige V4-bijeenkomst is volgens een woordvoerder geen sprake meer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`