Reclame Code Commissie

Vanillevla FrieslandCampina is geen echte vanillevla

18 februari 2019 21:48 Aangepast: 18 februari 2019 21:49
Archieffoto. Beeld © iStock

De klachten van Foodwatch over de naam van 'Optimel vanillevla' zijn terecht. De vanillevla van FrieslandCampina bevat geen vanille terwijl de consument dit door de naam wel mag verwachten. De Reclame Code Commissie noemt de naam daarom misleidend.

In de vanillevla van Optimel zit geen echte vanille (de vruchten van de vanilleplant), maar ook geen vanille-aroma. En dat hoort niet, vindt de Reclame Code Commissie, dat beoordeelt of een reclame-uiting voldoet aan de regels.

Kunstmatige aroma's

De zaak werd aangespannen door voedselwaakhond Foodwatch. Die is van mening dat consumenten worden misleid door de naam. "De consument wordt gestuurd in de gedachte dat er vanille in zit", is te lezen in de aanklacht. "Een naamgevend ingrediënt dat prominent op de verpakking benoemd wordt, hoort ook daadwerkelijk in een product te zitten om niet te misleiden."

Foodwatch is in ieder geval blij met de uitspraak. "Omdat het een belangrijke uitspraak is die voor veel meer producten consequenties kan hebben. Je ziet dat in toenemende mate echte natuurlijke ingrediënten worden vervangen door goedkopere kunstmatige aroma’s. De uitspraak bevestigt nu dat dit onwettig is als dit niet duidelijk is voor de consument'', aldus de organisatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Proef met nedervanille mislukt: 'Het verdienmodel was subsidie'

Niet bindend

FrieslandCampina zegt de uitspraak nog te bestuderen. Het bedrijf zegt transparantie naar klanten zeer serieus te nemen. De fabrikant wijst er intussen op dat op de vlapakken wel staat dat de smaak is verleend door een aroma.

Uitspraken van de commissie zijn niet bindend. Dat betekent dat de commissie FrieslandCampina aanbeveelt om niet meer op deze manier reclame te maken. Maar of het zuivelbedrijf de verpakking gaat aanpassen, is nog onbekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore